Také milujete klasické španělské ptáčky, ale bojíte se, že by se vám nepovedli, nebo by se při motání mohli rozpadnout? Nezoufejte a zkuste si uvařit jejich “rozlétanou” variantu, ale nebojte, z talíře neuletí a chuťově je stejně skvělá, jako osvědčená klasika.
Suroviny: cibule
K tradiční české kuchyni patří neodmyslitelně omáčky. Kromě klasické koprové, nebo svíčkové, bychom neměli zapomínat ani na znojemskou omáčku. V rradičním podání bývá připravena z hovězí pečeně. Co takhle vyzkoušet odlehčenou variantu s krůtím masem a quinou?
Gulášová polévka patří mezi klasiky české kuchyně. A každý vám řekne, že ta jeho je nejlepší! Správná gulášová polévka by měla obsahovat rozemleté maso, cibuli a vařené brambory. Měla by mít výraznou červenou barvu i chuť a konzistence by měla být velmi hustá. Právě díky tomu v zimě polévka dokonale zasytí a v létě se spolu s krajícem chleba či jiným pečivem stane vydatnou svačinou, obědem nebo večeří.
Jako národ houbařů umíme připravit houby na mnoho způsobů. Z čerstvě nasbíraných nebo sušených hub (pokud se jimi zrovna lesy nehemží) lze připravit skvělou krémovou polévku. Do polévky se hodí jakékoli jedlé houby – hřiby, lišky, bedle či žampiony. Na své si tak přijdou nejen milovníci hub, ale pokud si ji uvaříte v chladných dnech, určitě vás i příjemně zahřeje.
Plněné papriky patří k oblíbeným pokrmům české kuchyně. Většinou si je dopřáváme plněné různými masovými směsmi, ale jejich nemasová verze není o nic méně chutná. Můžete využít rýži, kuskus nebo třeba bulgur - stejně jako my dnes. S ochucením bulguru nemusíte zůstávat jen u klasického koření, zkuste mu dodat trochu exotičtější nádech pomocí kurkumy, zázvoru nebo garam masaly.
Chutney (česky čatní) je pikantní, nasládlý a kořeněný doplněk pokrmů, který pochází z indické kuchyně. Má tolik variant a chutí… Připravuje se z ovoce i ze zeleniny a je skvělé jako příloha k masům nebo sýrům. Pokud vaše zahrada přetéká rajčaty a paprikami, zkuste si připravit zeleninové čatní okořeněné teplými podzimními chutěmi kardamomu a zázvoru.
Ryby bychom do našeho jídelníčku měli zařazovat pravidelně - to není žádná novinka. Proč? Důvodů je spousta - třeba proto, že jsou nabité omega-3 mastnými kyselinami, které mají velmi blahodárné účinky na náš organismus. K jejich přípravě nepotřebujeme mnoho času a vystačíme si s malým množstvím surovin, abychom nechali vyniknout jejich přirozenou chuť. Jak si připravit lososa na jasmínové rýži?
I když by se mohlo na první pohled zdát, že je sekaná docela obyčejné a jednoduché jídlo, nemusí tomu tak úplně být. Variací, jak si sekanou upéct, je spousta. Nechte se inspirovat receptem, kdy jsme přidali šunkovou pěnu, díky které je sekaná pěkně šťavnatá a zelená cibulka jí dodá na barevnosti. Přidáním šunkové pěny tak vykouzlíme luxusní pokrm, po kterém se na talířích jen zapráší.
Původ čatní hledejme v indické kuchyni, ve které je běžnou součástí mnoha pokrmů. A jak čatní vypadá? Jedná se o hustou omáčku, kterou dochucujeme jídlo.
Čatní je typické svou výraznou chutí a při dochucování pokrmů stačí jen ve velmi malé míře. Pojďme si ho vyzkoušet připravit.
Receptů, jak připravit králíka je mnoho. Králičí maso je velmi dietní, přitom z něj však lze připravit neodolatelně chutný pokrm. Králičí maso chutná výborně především v kombinaci se zeleninou, bylinkami, ale také například s pivem. Aby bylo křehké, věnujeme jeho pečení dostatek času. Jako přílohu můžeme zvolit českou klasiku v podobě bramborové kaše, nebo knedlíku. Zdravější variantou pak může být pečená brokolice s květákem. Jak na to?
Toskánskou fazolovou polévku tvoří pestrý výběr zeleniny, který lze obměňovat podle její dostupnosti. Kombinace zeleniny a středomořského koření jsou dokonalou symfonií chutí. Hlavní součástí jsou ale luštěniny, díky kterým dokáže polévka zasytit a zahřát v chladných dnech. Spolu s pečivem ji pak můžeme servírovat jako vydatný hlavní pokrm.