Staročeský makovec

Staročeský makovec

Pokud patříte mezi milovníky máku, pak si nesmíte nechat ujít tento makovník. Jedná se o tradiční moučník, jehož podstatnou část tvoří mák, který je pokládán za jednu z nejzdravějších pochutin. Mák totiž obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, proto je prospěšný pro naše zdraví. Recept je hodně rychlý a koláč je velmi vláčný. Pokud ho přelijeme citronovou polevou, budeme mít dokonalý dezert pro jakoukoliv příležitost.
Sušenky Cantuccini podle Romana Pauluse

Sušenky Cantuccini podle Romana Pauluse

Tradiční italské sušenky pocházejí z italského města Prato, jsou dvakrát pečené, podlouhlé a křupavé a většinou se namáčejí do kávy nebo jiného nápoje. Tentokrát podle receptu slavného českého šéfkuchaře Romana Pauluse.
Valašský frgál

Valašský frgál

Frgál patří ke sladkému pečivu, které se tradičně peče na Valašsku, ale oblibu si získal po celé zemi. Pekly se obvykle při slavnostních příležitostech, na svatby nebo lidové slavnosti. Frgál mívá průměr kolem 30 cm a je z kynutého těsta se sladkou náplní. K nejpopulárnějším náplním patří maková, tvarohová, povidlová a hrušková. Pro frgál je také typické, že na jeden koláč se zpravidla používá jen jeden druh náplně a různé náplně se nekombinují. Nakonec je koláč posypán sladkou drobenkou a zakápnutý rozehřátým máslem. Frgále si kromě příležitostného nákupu můžeme také upéct doma podle receptu Jakvkuchyni.cz.
Těstovinová bábovka

Těstovinová bábovka

Těstovinový nákyp je oblíbenou sladkou variantou oběda nebo večeře, kterou ocení především děti. Těstoviny v kombinaci s tvarohem a rozinkami chutnají zatepla i zastudena. Spojení těstovin a bábovky se na první pohled může zdát zcela nemožné, ale upéct nákyp ve formě na bábovku je skvělý nápad. Jak na to?
rybí krokety

Rybí krokety z tresky

Krokety nejsou jen bramborové. Můžeme si je připravit ze všech druhů masa i zeleniny, dnes si vyzkoušíme recept z rybího masa. Chutná výborně!
Citrónový krém

Citrónový krém

Už jste objevili lemon curd - jemný sladkokyselý krém plný bohaté citrónové chuti?Citrónový curd se skvěle hodí do palačinek, nebo tvarohových dezertů. V případě, že jste dosud používali krém kupovaný, protože jste se jej neodvážili připravit doma, rozhodně se toho nebojte. Příprava je naprosto jednoduchá.
Řízky se šalvějí

Řízky se šalvějí

Řízečky český národ miluje, co kdybychom si je tentokrát zkusili udělat trochu jinak? Vyzkoušejme je se šalvějí.
Višňová polévka

Višňová polévka

Když se řekne maďarská kuchyně - napadlo by vás tam zařadit například studenou polévku z višní nebo lesních plodů? V následujícím receptu si řekneme, jak si višňovou polévku připravíme sami doma.
Velikonoční drchanice

Velikonoční drchanice

Mezi již tradiční sladké pečivo připravované na Velikonoce patří především mazanec, beránek nebo jidášci. Ale kromě kynutých dobrot se o Velikonocích připravovaly i sladkosti smažené. Právě mezi ně se řadí i drchanice. Připravuje se z nekynutého těsta a po smažení se pocukruje. Tímto pečivem, které tvarově připomíná slunce, se slavíval konec masopustu a návrat jara a sluníčka.
Kvásková babka s mákem

Kvásková babka s mákem

Babka patří k časově náročnějším receptům. Při přípravě tohoto dezertu je důležitá především doba, po kterou těsto kyne a získává tu pravou strukturu. Ale věřte, stojí za to si opravdu počkat. Náplní můžete využít bezpočet. Tentokrát jsme vybrali makovou náplň s povidly, která jí dokonale svědčí.
Panettone_italský vánoční chléb

Panettone – italský vánoční chléb

K českým Vánocům patří vánočka, k italským pak panettone. Tento sladký italský chléb je lehký a nadýchaný, plný kandovaného ovoce a nádherně voní. Variant na recept existuje několik, těsto můžete nechat kynout pár hodin, příprava však může zabrat i několik dní. Dnes si spolu připravíme recept, jemuž je potřeba věnovat trošku více času, které zabere především kynutí těsta. Ale věřte, výsledek stojí za to.