Marokánky patří k oblíbenému vánočnímu cukroví. A stejně jako má každý svůj osvědčený recept na linecké cukroví a vanilkové rohlíčky, také je tomu u marokánek. Každý je připravuje trochu jinak. Tato verze je trochu odlehčená, ale o nic méně chutná. Kandované ovoce je nahrazeno sušeným a smetana rostlinným mlékem. Pro delší trvanlivost doporučujeme skladování v dóze a v chladu.
Suroviny: cukr
Není nad domácí čerstvě upečené pečivo! Domácí chléb může mít řadu chutí a každá se hodí pro jinou příležitost. Tentokrát jsme upekli chléb “zadělaný” podmáslím. Ten chutná skvěle v kombinaci s bylinkovými másly, ale přijde vhod i ke sladké snídani s džemem nebo medem. Namísto klasické bílé mouky je použita mouka špaldová, která má výraznější chuť. Jak na to?
Jablkový závin patří k pokladům české kuchyně. Pokud byla vaše letošní úroda na jablka opravdu bohatá a vy nevíte, co si s nimi počít, je u pečení závinu jednou z možností, jak s nimi naložit. Křehké těsto, lahodná a vláčná náplň vonící po skořici, rozinkách a oříšcích nadchne snad každého gurmána.
Chilli papričky jsou výbornou ingrediencí v kuchyni a pro některé z nás i nepostradatelným pomocníkem při udržení pevného zdraví. Vyzkoušejte vynikající chilli džem.
Možností, jak zužitkovat nejen velkou úrodu jablek ze zahrádky, ale také starší jablka, je několik. Co si třeba upéct koláč? Nebo co jít ještě dál a vyzkoušet vynikající muffiny v bezlepkové verzi? Díky jablkům budou muffiny krásně šťavnaté a sladké, takže nemusíme použít tolik cukru. Jak na to?
Roláda patří k jednomu z klasických českých dezertů a je mnoho variant, jak si ji můžeme připravit. Ke klasikám patří roláda připravená z nadýchaného piškotového těsta plněná lahodným krémem. K ozdobení můžeme použít nejen čerstvé ovoce, my jsme tentokrát přidali navíc křupavý kokos.
Přenesme se spolu do časů, kdy jsme byli dětmi a na snídani jsme si pochutnávali na loupáčku s máslem a marmeládou a tuhle dobrotu zapíjeli kakaem. S domácími a čerstvě upečenými loupáčky se tyto vzpomínky jistě alespoň na chvíli vrátí.
Nadýchaný a podzimem vonící cheesecake. Připravte si podle receptu lehký, osvěžující dezert, který je na přípravu poměrně jednoduchý a rychlý. Tento cheesecake připravený z dýně, kterou můžeme díky její neutrální chuti připravovat nejen naslano, ale i na sladko. Oranžová barva dýně náplň cheesecaku zabarví a v kombinaci s čokoládou je zaručen nejen chuťový, ale i vizuální požitek při konzumaci dezertu.
Voňavé a nadýchané kynuté rohlíčky plněné mandlovou náplní jsou tím pravým k čerstvě uvařené kávě, nebo pro nedělní odpoledne. Velikost rohlíčků záleží zcela na vás. Přípravy kynutého těsta se není třeba obávat - stačí dodržovat pár zásad, jako třeba používat čerstvé droždí a nechat těstu čas na kynutí. Pak se vám to zaručeně podaří!
Plněné papriky patří k oblíbeným pokrmům české kuchyně. Většinou si je dopřáváme plněné různými masovými směsmi, ale jejich nemasová verze není o nic méně chutná. Můžete využít rýži, kuskus nebo třeba bulgur - stejně jako my dnes. S ochucením bulguru nemusíte zůstávat jen u klasického koření, zkuste mu dodat trochu exotičtější nádech pomocí kurkumy, zázvoru nebo garam masaly.
Chutney (česky čatní) je pikantní, nasládlý a kořeněný doplněk pokrmů, který pochází z indické kuchyně. Má tolik variant a chutí… Připravuje se z ovoce i ze zeleniny a je skvělé jako příloha k masům nebo sýrům. Pokud vaše zahrada přetéká rajčaty a paprikami, zkuste si připravit zeleninové čatní okořeněné teplými podzimními chutěmi kardamomu a zázvoru.