K českým Vánocům patří vánočka, k italským pak panettone. Tento sladký italský chléb je lehký a nadýchaný, plný kandovaného ovoce a nádherně voní. Variant na recept existuje několik, těsto můžete nechat kynout pár hodin, příprava však může zabrat i několik dní. Dnes si spolu připravíme recept, jemuž je potřeba věnovat trošku více času, které zabere především kynutí těsta. Ale věřte, výsledek stojí za to.
Suroviny: koření
Znáte nějaký návykový dezert, který je přeplněný čokoládou? Přesně tak. Máme na mysli hříšně čokoládové brownies. Populární americký dezert si našel cestu i k nám do České republiky a dostal se na přední příčky v oblíbenosti. A my chápeme proč. Hodně čokolády, křupavá krusta, hutný a tekutý střed. Kdo by odolal? Dnes brownies vylepšíme ještě pekanovými ořechy. A pokud je zrovna nemáte po ruce, skvělého výsledku docílíte s jakýmikoli jinými ořechy. A pozor! Schváleno 100 % testovaných subjektů.
Pokud se vydáte do Francie, narazíte na tento sendvič „na každém rohu“. „Croque-monsieur“, v překladu „zabouchnutý pán“, je klasickým sendvičem se sýrem a šunkou, ale Francouzi jej vylepšili bešamelovou omáčkou a následným zapečením v troubě. Připravte si jej jako rychlou večeři, svačinku k zakousnutí a o víkendu na piknik, nebo třeba jako brunch ve francouzském stylu.
Když je venku chladno a zima zalézá za nehty, nic nezahřeje tak jako poctivá horká polévka. Jak říkávaly už naše babičky, polévka je grunt. Pokud chcete obměnit repertoár klasických polévek, zkuste tuto krémovou kukuřičnou. Chuť kukuřice je mírně nasládlá, ale skvěle se doplňuje s mírně pikantními potravinami. Tentokrát jsme přidali chilli papričky, které právě v těchto chladných dnech rozproudí krev.
Klasické skořicové šneky známe všichni. K podzimu, podzimním plodům a dezertům z nich skořice prostě patří. Ale napadlo vás někdy připravit šneky s náplní z kokosu? Pokud ne, tak se do toho bez obav pusťte. Šneci dostanou úplně nový rozměr a jejich chuť je neskutečná. Vězte, že pokud ochutnáte, neodoláte a rozhodně sáhnete po dalším kousku.
I muffiny se dají připravit zdravě. Tato varianta s jogurtem a ovesnými vločkami se obejde bez přidaného cukru. Díky jablkům a hrozinkám budou přirozeně sladké a skořice je krásně provoní.
Nakládané vepřové maso chutná skvěle a nejvíce ho oceníte, když zrovna nevíte co uvařit.
Domácí preclíky se mohou zdát na první pohled složité na přípravu, ale vůbec tomu tak není, právě naopak. Skvělé je, že vám při jejich přípravě mohou pomoci děti. Preclíky jsou vynikající jen tak s máslem, ale můžete je podávat i jako slané pohoštění k vínu nebo pivu.
Kuřecí stripsy jsou velmi oblíbené. Pokud na ně dostanete chuť, už pro ně nemusíte spěchat do rychlého občerstvení a můžete si je snadno připravit i doma. A také vám ukážeme, že se dají připravit zdravěji a téměř bez tuku. Navíc – chutnají opravdu skvěle!
Upéct si doma o víkendu čerstvé pečivo je něco neskutečného. Když se vám z trouby line vůně čerstvého celozrnného pečiva, určitě vytáhnete z postele i toho největšího lenocha a spáče.
Špenát, losos a česnek patří mezi potraviny, které snižují hladinu stresového hormonu, kortizolu. Když jsou navíc podávané ve formě lasagní, zatočí s vaším stresem i díky skvělé chuti a vůni, která se bude linout celým bytem.