Připravujete rýži tak, že hodíte sáček do vroucí vody a počkáte 15 minut? Ano, i to je varianta, ale rozhodně si na rýži nepochutnáte tolik, jako když její přípravě věnujete čas a lásku.
Suroviny: máslo
Čerstvé a dokřupava upečené housky, které jsou ještě teplé, chutají prostě skvěle!Celý dům provoněný čerstvým pečivem, čerstvé máslo a horká káva, to je ideální nedělní ráno. Tohle všechno si můžete dopřát i Vy, stačí se pustit do pečení podle receptu. Jak na to?
Tyto voňavé slané sušenky se hodí skvěle k večernímu posezení a dobrému bílému vínu.
Švédové přidávají do perníčků výrazné koření, jako je například zázvor, kardamom nebo hřebíček. A jsou mnohem tenčí než naše perníčky.
Vaniljekranse nebo-li vanilkové věnečky patří do každé dánské rodiny, která slaví Vánoce.
Trochu netradiční, ale přesto skvělý a nadýchaný - to je perníkový dort. Je pravda, že perníkové těsto nepatří zrovna k těm nejtradičnějším, ze kterého se pečou dorty. Možná je to ale škoda, protože chutná skvěle. Nadýchané těsto vonící po skořici, badyánu a dalším koření se skvěle doplňuje s lehkým krémem z mascarpone a brusinek.
Je to neuvěřitelné, ale Vánoce jsou tu za pár dní. A s nimi se opět blíží psaní seznamů, co budeme péct a surovin, bez kterých se neobejdeme. Abychom práci trochu usnadnili, přinášíme malou inspiraci na florentinské cukroví. To v sobě totiž spojuje všechny chutě Vánoc - voní po vanilce, medu, oříškách a rozinkách. Pokud vyzkoušíte, určitě jej nebudete péct naposledy.
Už jste objevili lemon curd - jemný sladkokyselý krém plný bohaté citrónové chuti?Citrónový curd se skvěle hodí do palačinek, nebo tvarohových dezertů. V případě, že jste dosud používali krém kupovaný, protože jste se jej neodvážili připravit doma, rozhodně se toho nebojte. Příprava je naprosto jednoduchá.
Se svátkem sv. Martina a tradičními oslavami je spojeno velké množství pokrmů, především však dozlatova upečená husa se zelím.
Na svátečním stole však nesmí chybět ani nic sladkého. Podle pověry se mají na den svatého Martina, tedy 11. listopadu, péci v kamnech martinské buchty, aby kamna během roku nevypověděla službu. V některých oblastech mělo svatomartinské pečivo tvar rohlíků nebo podkov, které připomínaly podkovy koně, na kterém přijel Martin a přivezl s sebou první sníh.
Pojďme tentokrát namísto rohlíčků vyzkoušet šátečky, štědře nadívané ořechovou a tvarohovou nádivkou.
Polentová, neboli kukuřičná, kaše je skvělá. Pochází z Itálie a je velmi oblíbená v jihoevropských zemích. Jedná se o jednoduchý pokrm, ale v naší české kuchyni si zatím hledá své místo. Polentou můžeme nahradit klasickou bramborovou kaši, použít ji jako přílohu k masu, nebo zelenině. V tomto podzimním období, kdy v naší kuchyni vládnou také dýňové recepty, jsme ji doplnili tentokrát pečenou dýní se sýrem a pekanovými ořechy.
Pokrmy z bramborového těsta mají v české kuchyni své nezastupitelné místo. Nejčastěji z nich připravujeme knedlíky, ve sladké nebo ve slané verzi. Ke klasice patří samozřejmě knedlíky plněné uzeným masem a zelím. Tentokrát jsme ale touto kombinací naplnili závin a místo vaření jsme jej upekli. Nechte se inspirovat a pojďte to zkusit podle receptu Jak v kuchyni.