Kynuté buchty patří často mezi rodinné recepty, které se předávají z generace na generaci. Naplnit je můžete např. tvarohem, ovocnou marmeládou nebo mákem. Není ale nad ty „pravé“, povidlové! Jejich vůně vás přenese zpátky do dětství stráveného u babičky na chalupě. Podle našeho receptu se vám zaručeně povedou a zmizí z plechu za pár minut.
Suroviny: mouka
Sladké pokušení v podobě sušenek, které voní máslem a vanilkou, k tomu jsou jemné, úžasně křehké a budou se vám doslova rozplývat na jazyku! To zní jako lahodná dobrota k odpolední kávě nebo čaji. Tady je recept, a když se do toho pustíte, za chvíli máte „napečeno“ a můžete si na nich pochutnat!
Z drobů a části křídel připravíte kaldoun – tradiční zadělávanou polévku.
Milujete kuřecí prsíčka, ale už nevíte, jak je připravit jinak než podle několika vašich oblíbených receptů? V tom případě vyzkoušejte ten náš! Česnekovému máslu, křupavé slanině a zlatavé strouhance v kapse z kuřecích prsíček určitě neodoláte!
Špaldové sušenky s agávovým sirupem a jablky jsou skvělou volbou při dietě, nebo jako varianta vhodné sladkosti pro děti.
Recept na tyto dobroty se liší vesnice od vesnice. Pečou se jak kynuté, tak piškotové. Někde se vykrajují, jinde plní do formiček. Vždy chutnají výborně!
Posvícení je čas, kdy hospodáři mají sklizenou úrodu a mohou v klidu vydechnout po celoroční dřině. Na stůl v době odpočinku patřily i tradiční podzimní posvícenské zelňáky. Můžete vyzkoušet k obědu jako přílohu nebo jako svačinku.
Jednoduché, levné a tuze dobré cukroví je tradičně spojované s masopustním veselím.
Koláče jsou dá se říci naším národním pokladem. Co kraj, to jiný recept, ale chutná v každém ročním období. Jestli máte doma z léta ještě trochu borůvek, vyzkoušejte si náš lopaťák. Zmizí ze ihned ze stolu.
Srnčí maso je velmi jemná delikatesa s nízkým obsahem tuku. Jako každou zvěřinu, i jeho chuť pozvedne a skvěle doplní kyselejší ovoce. Dnes si ho zkusíme připravit s pomerančem a brusinkovou marmeládou.