Dejte si ji ke každému jídlu, je to elixír zdraví a krásy! Fermentovaná zelenina je ještě bohatší na vitamín C, než její syrová předchůdkyně. Kvašení probíhá díky blahodárným bakteriím, které pomáhají se správným zažíváním a podporují imunitu.
Suroviny: mrkev
Jemná polévka, která přijde vhod hlavně v nadcházejícím zimním období, protože báječně zahřeje.
Když nevíte, co připravit dětem do školy nebo jako odpolední svačinku, vsaďte na tento zdravý obložený chleba. Proteiny, sacharidy a jedna porce zeleniny, to je přesně to, co vaše děti potřebují. A připravte rovnou dvě porce – i dospělí by měli zdravě svačit.
Rizoto bez masa, a přesto plné bílkovin? Díky cizrně bude rizoto navíc i zdrojem železa. Díky krásně barevné karotce navíc potěší i oči: při servírování a pro obsah betakarotenu.
Tahle odšťavněná kombinace vám dodá tolik vitaminu C, že si na vás chřipka ani nachlazení nedovolí, imunitu posílí i zázvor.
Proslulý francouzský pokrm se může na první pohled zdát velmi náročný na přípravu a suroviny. Vám ale stačí jen hovězí maso, zelenina a hrnec na zapékání. Za tři hodiny se můžete těšit na měkoučké maso, které se téměř rozplývá na jazyku, a úžasnou omáčku plnou koncentrované chuti.
Co provést se zeleninou, která vadne v přihrádce ledničky? Nebo vám zahrádka urodila spoustu kořenové zeleniny a vy nevíte, jak ji zpracovat? Usušte ji na zdravé lupínky, které jsou krásně barevné, báječně křupavé a navíc i překvapivě zdravé.
Houby si můžete připravit i netradičně. Nahradit jimi můžete maso nebo je použít tam, kde byste dali třeba sýr. Vyzkoušejte je s tofu.
Silná polévka z husích nebo kachních drobů, zahuštěná smetanou či mlékem a ochucená muškátovým oříškem. Protože je sytá, nahradí i hlavní jídlo a hodí se i jako životabudič po příliš bujarých oslavách.
Vyrobte si doma pomazánky, u kterých vás jedna porce vyjde na pět korun – a navíc jsou zdravé. Vybrali jsme super zdravou pohankovou, čočkovou pro dodání vlákniny a cizrnovou, která vám připomene dovolenou na břehu moře. Která z těchto surovin se najde ve vaší spíži?
Kdy jste si naposledy dopřáli domácí sekanou? Toto tradiční jídlo si můžete připravit z různých druhů masa a naplnit jej vejcem nebo bylinkami. S bramborovou kaší bude sekaná královnou nedělního oběda!