Perník se původně jmenoval peprník, podle pepře, který mu dával nezaměnitelnou peprnou chuť. Dnešní perníky si z původní receptury půjčil mouku a med. V kombinaci s povidly vytvoříte dezert, který by chutnal i pánům z Pernštejnu.
Suroviny: nové koření
Tuto chlapskou pochoutku oceníte nejen na pánské jízdě, ale zapráší se po ní i u vás doma. Jedná se o jednoduchou chuťovkou, kterou zvládne připravit opravdu každý.
Biscotti jsou italské vánoční sušenky, ale chutnají po celý rok.
Jemná smetanová omáčka z křenu se objevovala na jídelníčku Hanáků minimálně jednou týdně.
Poctivý vývar poslouží jako základ lahodné polévky a můžete jej přidávat i do omáček, které budou daleko chutnější a výraznější. Navíc je plný prospěšných látek a ne nadarmo se polévkou léčí nachlazení a chřipky.
Drůbeží maso, to není jen kuřecí. Slepice a kohout se na talíři dříve objevovali stejně často. Neprávem se na ně zapomnělo. Přitom je slepičí maso dobře stravitelné, bohaté na bílkoviny a minerály. Kohout vyžaduje delší tepelnou úpravu, ale odmění se výraznou chutí.
Drůbeží maso, to není jen kuřecí. Slepice a kohout se na talíři dříve objevovali stejně často. Neprávem se na ně zapomnělo. Přitom je slepičí maso dobře stravitelné, bohaté na bílkoviny a minerály. Kohout vyžaduje delší tepelnou úpravu, ale odmění se výraznou chutí.
Rybí řízky využijete na pikantní pečenáče. Po třech dnech macerování budou nejlepší.
Skvělé občerstvení k pivu nebo na posezení s přáteli. Podávejte s čerstvým chlebem, dalamánkem nebo jiným slaným pečivem. Díky obsahu kolagenu je tato pochoutka výborná na klouby.
Typický podzimní pokrm voní po českém lese a je skvělým tipem na slavnostní oběd. Kančí maso můžete nahradit i jinou divočinou.
Starý chléb nemusíte vyhazovat, připravte si z něj polévku! Tato variace na kyselo je velmi zdravá díky dýňovému oleji. Miso pasta je super na prohřátí organismu a dodá masovou chuť.