Vánočky mají v našich končinách dlouhodobou tradici, patří u nás těm k nejstarším pokrmům, které se o Vánocích podávají. Vánočkám se dříve říkalo „calty“, „pleténky“, nebo se nazývaly „štědrovkami“, „štreclemi“, „žemlemi“ nebo „děťátky.“
Suroviny: ořechy
Nepotrpíte si na přeslazené dezerty? Máte rádi vůni a chuť Itálie? Tak zkuste toskánský koláč, který je vláčný a díky kaštanové mouce má originální lahodnou chuť.
I hřešit se musí umět. Neodývejte se tabulkou čokolády a dopřejte si ke kávě domácí karamelové řezy!
Většina z nás si dává musli tak, že z lednice vytáhne ochucený jogurt a nasype do něj z krabičky musli zakoupené v obchodě. Proč ale nezkusit mnohem chutnější a také zdravější variantu? Připravte si doma vlastní ovocný jogurt a křupavé musli!
Kdo říkal, že zdravá jídla nechutnají dobře? Cottage sýr vás na dlouhou dobu zasytí, ořechy dodají zdravé tuky a díky jahodám bude výborně chutnat. Šťáva z jahod mu pak dodá příjemnou konzistenci a propojí všechny ingredience osvěžující chutí.
Máte rádi, když v kuchyni vše zužitkujete? Tak to se vám bude líbit recept na pesto z listů ředkviček, které jsou v kuchyni často opomíjené, což je škoda, protože obsahují plno vitaminů.
Španělé kdoule prodávají hlavně v řeznictví a rádi ji kombinují třeba se sýry. Ale i když zůstanete doma a rozhodnete se překvapit rodinu něčím výjimečným, kdoule je sázka na jistotu. Můžete ji připravovat jako delikatesu s masem, nebo z ní udělat dětem sladkou večeři.
Pivo se na Plzeňsku dává i do dezertů – nejspíš odtud pochází i populární pivní štrúdl.
Jak snadné! Nad touto dobrotou se můžete rozplývat během prvních jarních dnů, kdy vás příjemně zahřeje a potěší chuťové pohárky!
I začátečník zvládne tuto nadmíru snadnou a vynikající buchtu, která vás dobije zdravou energií a vy tak můžete mlsat bez výčitek.
Když nemáte čas na složité a dlouhé pečení, přijde vám vhod tento jednoduchý recept. I neohlášené návštěvě můžete tak ke kávě podávat domácí sušenky.