Marokánky

Marokánky

Marokánky patří k oblíbenému vánočnímu cukroví. A stejně jako má každý svůj osvědčený recept na linecké cukroví a vanilkové rohlíčky, také je tomu u marokánek. Každý je připravuje trochu jinak. Tato verze je trochu odlehčená, ale o nic méně chutná. Kandované ovoce je nahrazeno sušeným a smetana rostlinným mlékem. Pro delší trvanlivost doporučujeme skladování v dóze a v chladu.
Závin s jablky a pekanovými ořechy

Závin s jablky a pekanovými ořechy

Jablkový závin patří k pokladům české kuchyně. Pokud byla vaše letošní úroda na jablka opravdu bohatá a vy nevíte, co si s nimi počít, je u pečení závinu jednou z možností, jak s nimi naložit. Křehké těsto, lahodná a vláčná náplň vonící po skořici, rozinkách a oříšcích nadchne snad každého gurmána.
Mandlové rohlíčky

Mandlové rohlíčky

Voňavé a nadýchané kynuté rohlíčky plněné mandlovou náplní jsou tím pravým k čerstvě uvařené kávě, nebo pro nedělní odpoledne. Velikost rohlíčků záleží zcela na vás. Přípravy kynutého těsta se není třeba obávat - stačí dodržovat pár zásad, jako třeba používat čerstvé droždí a nechat těstu čas na kynutí. Pak se vám to zaručeně podaří!
Sladké kernoto

Sladké kernoto

Kernoto je vskutku nejen výživově hodnotná, ale i praktická surovina. Můžete ho při vaření smíchat s rýží, nebo použít i jako samostatnou přílohu a rozšířit tak pestrost jídelníčku.
Kuskus s drůbežím masem

Kuskus s drůbežím masem a meruňkami

Všechny druhy kuskusu je možné využít buď jako přílohu k masu nebo k jiné potravině bohaté na bílkoviny, nebo jako součást pokrmů, kde je smíchán s ostatními surovinami, kdy je celý pokrm připravován v podstatě v jedné pánvi.
Linecký dort

Linecký dort

Linecký dort, nebo koláč, patří ke klasice rakouské kuchyně a nese název podle města Lince. Je dokonce považován za nejstarší dort na světě. Jeho zvláštnost spočívá v křehkém těstě, které se připravuje s ořechy (většinou mletými mandlemi, nebo lískovými ořechy). Na rozdíl od těsta, jež označujeme jako linecké, má těsto na linecký dort odlišný podíl mouky, másla a cukru. Koláč je plněný nakyslou rybízovou marmeládou a zdobený mřížkou z těsta.
Jáhelník

Jáhelník

Jáhly se v poslední době opět dostávají do našeho povědomí. Kromě jáhlové kaše, nebo salátů, je se jáhly hodí skvěle k přípravě tradičního staročeského receptu – jáhelníku. Chuťově připomíná rýžový nákyp. Připravit jej lze na několik způsobů, nejen v tradiční verzi s jablky a švestkami, ale také jako odlehčenou variantu a nemusíme se bát vyzkoušet jáhelník s jiným ovocem.
Bratislavské rožky

Bratislavské rožky

Recept na bratislavské rožky je velmi starý, poprvé se objevil už v 18. století. I v dnešní době jsou bratislavské rožky velmi oblíbené a při jejich pečení je třeba splnit určitá kritéria. Rožky se mohou plnit pouze ořechovou nebo makovou náplní, která musí tvořit minimálně 40 % z hmotnosti výrobku, v těstě musí být vysoký podíl másla (minimálně 30%) a nejdůležitější je lesklá popraskaná glazura, díky které jsou rožky právě typické. Makové rožky by měly být tvarované do podkovy a ořechové do písmene C, podle tvaru se totiž poznala jejich náplň. Bratislavský rožok se musí vyrábět ručně a bez použití chemických přípravků.
Florentínské cukroví

Florentinské cukroví

Je to neuvěřitelné, ale Vánoce jsou tu za pár dní. A s nimi se opět blíží psaní seznamů, co budeme péct a surovin, bez kterých se neobejdeme. Abychom práci trochu usnadnili, přinášíme malou inspiraci na florentinské cukroví. To v sobě totiž spojuje všechny chutě Vánoc - voní po vanilce, medu, oříškách a rozinkách. Pokud vyzkoušíte, určitě jej nebudete péct naposledy.