Když nastane sezóna třešní, pečeme my Češi bublaninu a Francouzi clafoutis [klafuti]. I když většina francouzských dezertů vypadá hodně složitě, v tomto případě je to naopak. Tento moučník je hodně rychlý a zmizí z talíře stejně rychle, možná i rychleji, než trvala jeho příprava. Těsto se podobá tomu na palačinky, proto by se měl jíst clafoutis teplý nebo vlažný, aby těsto nespadlo. Jak na to?
Suroviny: rebarbora
Na zahrádkách se objevuje první letošní ovoce a s ním nadchází sezóna voňavých ovocných koláčů. Komu se nelení, tomu se zelení - což takhle dát si koláč z křehkého mandlového těsta s prvními stonky rebarbory? Fuj! Kyselá? Nebojte - abychom chuť rebarbory zjemnili, přidali jsme jahody a vanilku, protože s nimi se rebarbora skvěle doplňuje. Na koláč si sice chvíli počkáte, ale věřte, stojí za to!
Na toto roční období se vždy nejvíce těšíme. Konečně je teplo a všechno začíná kvést. Stejně tak začínají rašit listy rebarbory a čekání na její stonky se zdá téměř nekonečné. Nakyslá chuť rebarbory je přímo stvořená do lehkých jarních koláčů z křehkého těsta.
Tyto koblížky si zamilujete! Jejich příprava je překvapivě jednoduchá, jsou hotové ani ne za půl hodinky a skvěle chutnají. Když je pak obalíte v moučkovém cukru, budou se dít věci! A ta omáčka... Uvidíte, že se všichni budou olizovat až za ušima a koblížky vám zmizí z talíře raz dva. Tento recept stojí určitě za vyzkoušení.
Pokud vám roste na zahrádce rebarbora a nevíte, co s ní, nechte se inspirovat tímto receptem a upečte si z ní koláč. Není se čeho bát, jeho příprava je poměrně jednoduchá. Rebarbora se stala v posledních letech znovu objevenou zeleninou. Její jemně nakyslé kousky zabalené v krustě z mírně nasládlých mandlí dodají koláči šťavnatost a nezaměnitelnou chuť.
Italská panna cotta a tradiční česká rebarbora tvoří lahodný kontrast. Panna cottu si připravte klidně den dopředu, je třeba ji chladit několik hodin dopředu. Rebarborovou omáčku připravte těsně před podáváním.
Rebarborový koláč zná každý, ale jeho netradiční verzi se zdravý prospěšným chřestem už málokdo. Ohromte návštěvu něčím novým.