Vánoce se blíží každou minutou. Jak jste na tom s přípravami a pečením? Seznamy na cukroví už máte určitě sepsané. Schválně, u kolika z vás bychom v tomto seznamu našli pařížské rohlíčky? Ty totiž jednoznačně patří k ozdobám svátečního stolu, a jistě právem. Jejich přípravy se nebojte. Stačí si je párkrát vyzkoušet a přijdete na to, že nejsou vůbec tak složité, jak se na první pohled zdálo.
Suroviny: smetana
Výborné, jednoduché a zároveň zdravé pohoštění? Jde to!
Když už jste plní cukroví a slané chipsy nejsou pro vás to pravé ořechové, sáhněte po zelenině. Na vašem silvestrovském stole se budou tyto hranolky se smetanovým dipem krásně vyjímat. Přitom jsou hotové za pouhých pár minut.
A uvidíte, že i po zdravých pochutinách se může hodně rychle zaprášit.
Jeden z nejznámnějších receptů mexické kuchyně jsou quesadilly, tortilové placky plněné masovou náplní a směsí zeleniny. Tradičně se k nim podávám omáčka z avokáda guacamole nebo pálivá salsa. K našemu receptu stačí doplnit velký zeleninový salát a máte zdravou a snadnou večeři.
Když je venku chladno a zima zalézá za nehty, nic nezahřeje tak jako poctivá horká polévka. Jak říkávaly už naše babičky, polévka je grunt. Pokud chcete obměnit repertoár klasických polévek, zkuste tuto krémovou kukuřičnou. Chuť kukuřice je mírně nasládlá, ale skvěle se doplňuje s mírně pikantními potravinami. Tentokrát jsme přidali chilli papričky, které právě v těchto chladných dnech rozproudí krev.
Špenát, losos a česnek patří mezi potraviny, které snižují hladinu stresového hormonu, kortizolu. Když jsou navíc podávané ve formě lasagní, zatočí s vaším stresem i díky skvělé chuti a vůni, která se bude linout celým bytem.
Ta nenápadná rostlinka, kolem které chodíte každý den, se skvěle hodí k jídlu. Zkuste z lomikamene třeba zelenou vajíčkovou omáčku nebo jej nasekejte do omelet.
Vitamín beta-glukan získáváme zejména z hlívy ústřičné – tu seženeme čerstvou v obchodě, můžeme si tak připravit chutné a zdravé pokrmy, např. výtečnou polévku!
Milujete houby? Máme pro vás skvělou zprávu: můžete vyzkoušet náš recept na lahodnou smetanovou omáčku. Jako základ poslouží jakýkoli druh vašich oblíbených hub.
Pokud máte rádi zapečené pokrmy, oblíbíte si tento recept. Květák nahrazuje oblíbené (ale velmi kalorické) brambory, houby dodají šmrnc a smetanová omáčka pohladí po duši. Dejte šanci této nezvyklé, ale výborné kombinaci, a houbami nešetřete.
Tajemství skvělé chuti tohoto salátu je v dokonalé kombinaci chutí. Fetu, meruňky a kešu postupně osmažíte na oleji, který nakonec použijete na zálivku. Všechny vůně se tak krásně propojí a olej všechny ingredience propojí. Meruňky můžete nahradit i sezónním ovocem, třeba jahodami.
Jednoduché a rychlé jídlo jako stvořené pro lehké letní večeře. Perfektní i jako oběd pro děti!