Polévková sezóna je v plném proudu a možná byla škoda nevyrazit také za hranice české kuchyně a připravit si doma nějakou tu exotiku. Vyzkoušejte tento recept od Jakvkuchyni.cz na thajskou kuřecí polévku s kokosovým mlékem, hlívou ústřičnou, červeným kari a rýžovými nudlemi. S trochou chilli a zázvoru krásně vás krásně zahřeje a budete si připadat jako v Thajsku na pláži!
Suroviny: šťáva
Začněme den se skvělým a osvěžujícím smoothie! Kombinace tropického ovoce jako je mango, mučenka a ananas je výborná a pokud chceme, aby se ze smoothie stala plnohodnotná snídaně, nezapomeňme do smoothie přidat třeba bílý jogurt a ovesné vločky. Připravte si lahodné mango smoothie plné tropických chutí podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Recept na bratislavské rožky je velmi starý, poprvé se objevil už v 18. století. I v dnešní době jsou bratislavské rožky velmi oblíbené a při jejich pečení je třeba splnit určitá kritéria. Rožky se mohou plnit pouze ořechovou nebo makovou náplní, která musí tvořit minimálně 40 % z hmotnosti výrobku, v těstě musí být vysoký podíl másla (minimálně 30%) a nejdůležitější je lesklá popraskaná glazura, díky které jsou rožky právě typické. Makové rožky by měly být tvarované do podkovy a ořechové do písmene C, podle tvaru se totiž poznala jejich náplň. Bratislavský rožok se musí vyrábět ručně a bez použití chemických přípravků.
Využití cizrny v kuchyni je skutečně široké. Uvařená cizrna má jemnou máslovou chuť. Uvařenou cizrnu můžeme použít jako plnohodnotnou přílohu k masu či rybě, nebo ji přidat do zeleninového nebo těstovinového salátu.
Goji můžeme přidávat ráno do cereálií a jogurtu, spolu s dalším ovocem a zeleninou z nich připravovat zdravé smoothie nebo tento ovocný nápoj.
Venku začíná vše rozkvétat a to nás inspirovalo k receptu buchtiček podávaných s jarně laděnou růžovou polevou. Jemnou pastelovou barvu jí dodaly krvavé pomeranče, ale pokud by se vám je nepodařilo sehnat, stejně dobře poslouží jako růžové barvivo červená řepa.
Skvělý životabudič – doporučujeme vypít hned po ránu nalačno.
Rakytník je keř nebo malý strom, jeho plody můžeme používat v mnoha podobách: jako čaj, bylinný ocet, likér, sirup, protlak, kompot a mnoho dalších. Posiluje organismus a je zdrojem mnoha cenných vitamíků, my si dneska vyzkoušíme recept na med.
Želatinové medvídky má rád snad každý. Pro děti jsou vhodnou alternativou namísto klasických sladkostí plných cukrů, tuků a éček. Želatina navíc prospívá kloubům a kostem a děti vám určitě s jejich přípravou rády pomohou.
Na podzim a zimu máme hutné teplé polévky, jaro a léto je zase časem vlažných a studených polévek. Už jste vyzkoušeli ty ovocné? Skvěle osvěží a zasytí. A pokud vám zbude, můžete ji použít jako dresing na salát či sladké knedlíky a kaše.