Slyšeli jste už o dezertu nesoucí název Štědrák? Co si pod tímto názvem představit? Nebudeme vás dlouho napínat a prozradíme, že se jedná o koláč z kynutého těsta se čtyřmi druhy náplní. Štědrák dříve patříval na vánoční stůl a už jeho název napovídá, že to byl opravdu štědrý koláč, protože jej charakterizovala bohatá škála náplní ze všeho, co lidé doma mívali. Ořechy, mák, povidla i tvaroh, které se celoročně používaly, se v tomto koláči spojily do lahodného celku. I když se na první pohled může zdát, že příprava koláče je složitá, nenechte se mýlit. Po upečení nechte koláč odpočinou do druhého dne, aby se všechny chutě řádně prolnuly.
Suroviny: strouhanka
Americká klasika nad klasiky – hamburger – je u nás čím dál oblíbenější. A oblíbenou se stává i samotná příprava domácích hamburgerů. Tuto klasiku s obvykle s podáním řádného kusu masa, lze připravit i ve velmi chutné vegetariánské verzi, která není o nic ochuzena! Vyzkoušejte hamburger s domácími houskami a brokolicovým karbanátkem. Jak na to?
Jablkový závin patří k pokladům české kuchyně. Pokud byla vaše letošní úroda na jablka opravdu bohatá a vy nevíte, co si s nimi počít, je u pečení závinu jednou z možností, jak s nimi naložit. Křehké těsto, lahodná a vláčná náplň vonící po skořici, rozinkách a oříšcích nadchne snad každého gurmána.
Chřestová sezóna je u nás poměrně krátká. Začíná koncem dubna a poslední sklizeň bývá na pultech v polovině června. Proto si čerstvý chřest užívejme, dokud můžeme.
Kapr je u nás nedílnou součásti štědrovečerní tabule. Nejčastěji si jej zřejmě dopřáváme v klasickém trojobalu a s bramborovým salátem. Zajímavou variací však může být kapr obalený v petrželové strouhance. jak na to?
Také patříte k těm, kteří mají rádi zelné placičky nebo karbanátky v jakékoli podobě? Karbanátky jsou českou klasikou a kromě klasických karbanátků z masa je velmi oblíbenou surovinou k jejich přípravě právě zelí. Využít můžeMe zelí čerstvé, ale stejně dobře poslouží i zelí sterilované. Jako přílohu můžeMe zvolit brambory, zeleninový salát nebo skvělé jsou také s čerstvě upečeným křupavým chlebem.
Morkové knedlíčky, nejsou příliš pracné a výborně chutnají.
Droždí se nejčastěji používá při kynutí těsta, ale poslouží nám i jako základ pro drožďové knedlíčky.
Játrové knedlíčky patří mezi nejoblíbenější vložky do polévky. Navíc obsahují mnoho vitamínů prospěšných pro naše tělo.
Pokud se vám letos urodilo na zahrádce velké množství rajčat, vyzkoušejte jednoduchý recept na tato rajčata, který vás přenese na slunných jih do francouzské Provence.
Nejjednodušší anglický moučník. Podáváme ho teplý, přelitý pudinkem, šlehačkou nebo s kopečkem zmrzliny.