Pokud se vydáte do Francie, narazíte na tento sendvič „na každém rohu“. „Croque-monsieur“, v překladu „zabouchnutý pán“, je klasickým sendvičem se sýrem a šunkou, ale Francouzi jej vylepšili bešamelovou omáčkou a následným zapečením v troubě. Připravte si jej jako rychlou večeři, svačinku k zakousnutí a o víkendu na piknik, nebo třeba jako brunch ve francouzském stylu.
Suroviny: sýr
Máme pro vás rychlý a jednoduchý recept z brambor. Inspirací nám byla švýcarská kuchyně, v níž jsou tato bramborová „hnízda“ velmi oblíbená. Stačí vám jen pár surovin. Můžete je jíst samostatně, třeba se zeleninovým salátem, anebo je zkuste, pokud vás omrzely brambory jako klasická příloha. Tentokrát jsme jejich chuť zvýraznili ještě sýrem gruyère.
Děti jedí očima a fascinují je kouzelné příběhy. Proto obyčejné sušenky přetvořte ve strašidelné čarodějnické prsty. Stačí k tomu polovina mandle, která nahradí nehet, a pak jen nakreslit klouby nožem. Namáčet si je mohou do dipu z kečupu, který dokreslí atmosféru k dokonalosti.
Avokádo bývá často používáno s oblibou hlavně ve studené kuchyni. Pokud ho ale vyzkoušíte i zapečené s touto kuřecí směsí, určitě si ho zamilujete i po tepelné úpravě jako hlavní chod.
Pokud hledáte odlehčenou a bezmasou verzi klasických karbanátků, zkuste tyto houbové. Jejich chuť vás určitě nadchne. Můžete je podávat s bramborem, bramborovou kaší nebo opečenou bagetkou.
Výrazná chuť sýru kontrastuje se sladkokyselými brusinkami. Až tento toust ochutnáte, tuto kombinaci si zamilujeme. Tradiční karamelový norský sýr Brunost seženete ve specializovaných prodejnách sýru Cheesy.
Tento dip má velmi univerzální použití. Můžete ho dát jen tak do misky k dobrotám připraveným na grilu či drobnému pohoštění. Stejně tak ho můžete namazat na opečenou bagetku, dozdobit řepnými lístky, a mít tak skvělou přílohu.
Roláda patří ke klasikám českých dezertů a většinou nechybí na žádné z rodinných oslav. Nadýchaný piškot je lehký jako pírko a v létě se skvěle doplňuje s čerstvým ovocem. Co se stane, když roládu naplníte osvěžujícím krémem z mascarpone a šlehačky a použijete čerstvé švestky a povidla? Zkuste posoudit sami.
Dnes se s vámi podělíme o skvělý a svěží recept na jeden božský dezert. Popadněte lžičky do ruky, ponořte je do lahodného dezertu a nechte se unést do kouzelných zákoutí Itálie. Až ho ochutnáte, ucítíte, jak se nadýchané mascarpone a piškoty vonící po kávě a amarettu rozplývají na jazyku. Ano, takhle chutná tiramisu!
Tajemství skvělé chuti tohoto salátu je v dokonalé kombinaci chutí. Fetu, meruňky a kešu postupně osmažíte na oleji, který nakonec použijete na zálivku. Všechny vůně se tak krásně propojí a olej všechny ingredience propojí. Meruňky můžete nahradit i sezónním ovocem, třeba jahodami.
Není tradičnější řecké jídlo než tento osvěžující salát. Když chcete, aby vás skutečně zasytil, můžete přidat třeba sýr feta nebo osmažený halloumi. Je zdravý i díky olivovému oleji, který je tajemstvím dlouhověkosti středozemních národů.