Když se řekne chlebíček, většině z nás se vybaví slané chlebíčky, které jsou velmi populárním občerstvením na oslavách. Chlebíčky však můžeme připravit i ve sladké variantě a vykouzlit z nich zajímavou zdravou snídani nebo svačinku. Jako pomazánku můžeme využít smíchaný tvaroh nebo sýr gervais s oříškovým máslem, nebo trochou medu. Místo zeleniny použijeme ovoce jako banány, pomeranč, hroznové víno. Nakonec můžeme posypat semínky nebo oříšky.
Suroviny: tvaroh
Roláda patří k jednomu z klasických českých dezertů a je mnoho variant, jak si ji můžeme připravit. Ke klasikám patří roláda připravená z nadýchaného piškotového těsta plněná lahodným krémem. K ozdobení můžeme použít nejen čerstvé ovoce, my jsme tentokrát přidali navíc křupavý kokos.
Proč se kynutý ovocný knedlík vařený v páře nazývá blbounem, úplně přesně nevíme. Teorií existuje několik. Co však zcela jistě víme je, že kynuté knedlíky s ovocem jsou oblíbenou chutnou ozdobou české kuchyně. Připravují se z jednoduchého kynutého těsta, i proto bývají v létě často na talíři. A co je vlastně žahour? Je to staročeská borůvková omáčka, kterou můžeme přelévat nejen knedlíky, ale třeba i škubánky, kaši nebo lívance.
Kernoto je vskutku nejen výživově hodnotná, ale i praktická surovina. Můžete ho při vaření smíchat s rýží, nebo použít i jako samostatnou přílohu a rozšířit tak pestrost jídelníčku.
Kůži z ryby už nemusíte vyhazovat. Využijete ji jako chutnou pochoutku, třeba na párty.
Se svátkem sv. Martina a tradičními oslavami je spojeno velké množství pokrmů, především však dozlatova upečená husa se zelím.
Na svátečním stole však nesmí chybět ani nic sladkého. Podle pověry se mají na den svatého Martina, tedy 11. listopadu, péci v kamnech martinské buchty, aby kamna během roku nevypověděla službu. V některých oblastech mělo svatomartinské pečivo tvar rohlíků nebo podkov, které připomínaly podkovy koně, na kterém přijel Martin a přivezl s sebou první sníh.
Pojďme tentokrát namísto rohlíčků vyzkoušet šátečky, štědře nadívané ořechovou a tvarohovou nádivkou.
Stará moudrost praví, že v jednoduchosti je krása. To můžeme jednoznačně potvrdit v případě této pomazánky z kozího sýra. Chuť tvarohu a smetany spojená s chutí čerstvé pažitky dovede chuť této pomazánky k dokonalosti. Navíc je její příprava jednoduchá a velmi rychlá. Svačinku tak máte vykouzlenou během chvilky.
Ta nenápadná rostlinka, kolem které chodíte každý den, se skvěle hodí k jídlu. Zkuste z lomikamene třeba zelenou vajíčkovou omáčku nebo jej nasekejte do omelet.
Jednoduché a rychlé jídlo jako stvořené pro lehké letní večeře. Perfektní i jako oběd pro děti!
Jemné tvarohové knedlíčky plné ovoce rozplývající se na jazyku – to je opravdová dobrota. Chutnají přímo božsky a připomínají léto strávené u babičky. Přelijte je máslem a posypte mákem nebo strouhaným tvarohem a nechte se unést do léta. Navíc jejich příprava nezabere téměř žádný čas.
Možná je snazší si balení termixu koupit v obchodě, ale domácí je domácí! Poměr ingrediencí si můžete namíchat tak, aby tato verze termixu byla zdravější, chutnější a voňavější. S velkou pravděpodobností máte suroviny k jeho přípravě v lednici. Pro děti to bude navíc skvělá příležitost, jak si natrénovat jemnou motoriku při šlehání nebo základní počty při odměřování ingrediencí.