Sýry jsou oblíbené po celém světě. Často se využívají jako součást hlavních jídel, i jako suroviny do omáček nebo různých náplní. Většinou jde o jídla slaná, to ale neznamená, že sýry nemůžeme v kuchyni použít při přípravě sladkých jídel a dezertů! Více v článku na Jakvkuchyni.cz!
Proč jíst sýry?
Sýry jsou obecně zdrojem bílkovin, vápníku, vitamínu D a dalších důležitých živin, proto je vhodné je zařadit do jídelníčku, klidně i jako součást sladkých jídel, která obecně bývají na bílkoviny a jiné hodnotné složky stravy, chudší.
Sýry obsahují také probiotika, která podporují zdravou střevní mikroflóru.
Nevýhodou sladkých jídel ovšem je, že mohou obsahovat větší množství jednoduchých cukrů a nasycených tuků. Proto bychom taková je měli do jídelníčku zařazovat s rozumem a střídmě a sýry vybírat ty s nižším obsahem tuku. Sýry, které jsou vhodné pro sladké úpravy, jsou například cottage, ricotta, mascarpone a quark. Tyto sýry mají podobné vlastnosti, jako sýr cottage, a mohou být použity jako alternativa pro sladké recepty.
Jaké sýry můžeme použít do sladkých jídel a dezertů?
Existuje mnoho sladkých sýrů z celého světa, které mohou být použity v různých receptech. Oblíbené jsou cottage, italské mascarpone nebo ricotta či sýr quark z Německa. Tyto sýry jsou krémové a pro jejich lahodné chutě mohou být použity v mnoha sladkých receptech.
Sýr Cottage
Oblíbeným sýrem, který se ve sladkých verzích jídel používá, je cottage. Jedná se o sýr s nízkým obsahem tuku a kalorií, který je bohatý na bílkoviny. Proto se cottage často používá v dezertech jako náhražka za smetanu, tvaroh nebo krémový sýr.
Výroba sýru cottage má dlouhou historii, která sahá až do středověku. Jeho původ lze vystopovat do Anglie, kde byl považován za tradiční venkovský sýr. Název „cottage“ pochází z angličtiny a odkazuje na tradiční anglický venkovský domek.
ZAJÍMAVOST
Ve Švédsku se tomuto druhu sýra říká “keso”, ve Finsku jej zase najdete pod názvem “rae juusto”, což v překladu znamená “zrnkový sýr”.
Je to sýr s jemnou chutí a krémovou konzistencí a typickou hrudkovitou strukturou. Tu Cottage získává díky tomu, že se při výrobě netaví, pouze se vysráží mléko kyselinou mléčnou, nebo octem, a louhováním se oddělí od syrovátky.
DOBRÉ VĚDĚT
Při výrobě sýru Cottage se nepoužívají živočišná syřidla, jen kyselina mléčná nebo octová. Proto jej mohou do jídelníčku zařadit i vegetariáni.
Mascarpone
Původem italský sýr, který se vyrábí z tučné smetany srážením vinným kamenem. Jeho název by měl pocházet od jména rodu Maschrpů z lombardské Pavii.
Má jemnou, krémovou a sametovou konzistenci s mírně nasládlou chutí. Mascarpone se používá v mnoha italských dezertech, jako je tiramisu, cheesecake nebo cannoli. Je také oblíbenou surovinou do omáček a krémů pro jemnou a bohatou chuť.
Pozor jen na jeho tučnost. Obsah tuku v mascarpone je okolo 50 %, proto bychom jej měli do jídelníčku zařazovat spíše výjimečně.
Při výrobě mascarpone se nepoužívá živočišné syřidlo, ale vinný kámen. Navíc se nenechává odkapat syrovátka, takže je mascarpone podobné více jogurtu, než sýru.
Dnes se s vámi podělíme o skvělý a svěží recept na jeden božský dezert. Popadněte lžičky do ruky, ponořte je do lahodného dezertu a...Kávové tiramisu
Ricotta
Tento italský sýr se vyrábí z kysaného mléka. Má měkkou, křehkou konzistenci a nepříliš výraznou chuť. Ricotta se používá v mnoha dezertech, jako jsou tvarohové koláče, cannoli a sýrové dorty. Je také velmi populární v těstovinových omáčkách, protože dodává krémovou a bohatou chuť.
Rozšiřte svůj italský repertoár o bratříčka tortelin a raviol. Fagottini znamená v italštině „balíčky“. Vypadají jako měšce a,...Fagottini se sýrovou omáčkou
Quark
Tento sýr pochází z Německa a je velmi podobný tvarohu. Má krémovou a hladkou konzistenci a jemnou, sladkou chuť. Používá se v mnoha německých dezertech, jako je cheesecake, quarkbällchen a různé druhy dortů.
Je také oblíbený pro přidání do jogurtů nebo smoothies pro své výživové benefity, obsahuje totiž jen minimum tuku, ale vysoký podíl bílkovin.
ZAJÍMAVOST
Ve Francii se do dezertů používá i Brie. Je to sýr s krémovou a měkkou konzistencí, jemnou, oříškovou chutí. Brie se používá v mnoha francouzských dezertech, jako je tarte tatin, sladké koule s brie a sušenými meruňkami nebo brie s medem a ořechy. Tento sýr také dobře ladí v salátech a sendvičích.
Další sýry, které se používají ve sladkých dezertech, jsou například cream cheese, který se používá v cheesecake, nebo feta, která se používá v řeckých dezertech, jako je baklava nebo phyllo sýrové taštičky.
Zkuste si podle receptů od Jakvkuchyni.cz připravit lívance z cottage sýru, nebo sladké toasty s ricottou. Jak na to?
Lívance z cottage sýra se skvěle hodí při přípravě nedělní snídaně. Co si přát víc, než teplou a sladkou snídani, která je navíc...Lívance z cottage
Skvěle chutnají také sladké toasty se sýrem ricotta. Jak na to?
Připravte si sladké toasty s ricottou a ovocem. Recept na llahodné a nutričně vyvážené jídlo z celozrnných toastů, ricotty a ovoce ...Sladké tousty s ricottou a ovocem
Přestože jsou sýry výborným zdrojem bílkovin a každý z nás si rád zamlsá, přesto bychom takové recepty měli do jídelníčku zařazovat spíše výjimečně. Sladká jídla, i když ze sýra a plná bílkovin, obsahují větší množství energie i jednoduchých cukrů, a to ovlivňuje jak hladinu glykemie v krvi, tak i naši hmotnost. Takže mlsat ano, ale s rozvahou.