Proč se “piplat” s přípravou domácích těstovin, když si je můžeme koupit v obchodě? A jak si takovou přípravu ulehčit? Rady a tipy na přípravu domácích těstovin a 5 tipů na recepty s těstovinami přináší článek na Jakvkuchyni.cz, ve kterém nechybí ani krátký pohled do budoucnosti výroby těstovin.
Domácí výroba těstovin – ano, nebo ne?
Co se vám vybaví, když se řeknou domácí těstoviny? Lahodná chuť babiččiných nudlí z dětství nebo plno práce, kuchyně zaprášená moukou a jako výsledek klubko zkroucených hadů, jen vzdáleně připomínající úhledné fetucciny?
Pustit se do přípravy domácích těstovin se může jevit jako odvážný čin. Jakmile je ale ochutnáte, stanou se součástí vašich oblíbených receptů a budete se k nim rádi vracet.
Příprava domácích těstovin nemusí znamenat, že již nebudeme používat kupované. Je dobré je mít po ruce, když potřebujeme rychle uvařit.
Výhody a nevýhody přípravy domácích těstovin
Cena doma připravených těstovin se bude lišit především podle toho, jakou použijeme mouku. Recept v článku počítá s klasickou hladkou moukou, která se ve stejném množství míchá s moukou semolinovou, jež je o něco dražší, než klasická hladká.
I tak ale může vyjít jedna porce domácích těstovin na přibližně poloviční cenu oproti těstovinám koupeným v obchodě. Více v článku Mouka – druhy a využití.
Nevýhodou u přípravy domácích těstovin je časová náročnost a nepořádek, který v kuchyni nepochybně vznikne.
Na druhou stranu, domácí čerstvé těstoviny jsou nepřekonatelné svou jedinečnou chutí.
Ve výrobě domácích těstovin není třeba hledat žádnou složitou vědu. Chce to jen chvilku času, maličko trpělivosti a jen minimum surovin....Recept na domácí těstoviny - jak na to?
5 tipů na vynikající recepty s těstovinami
Doma vyrobené čerstvé těstoviny prostě dokážou být za hvězdu a podle toho se vyplatí vybírat i recept, se kterým je připravit. Volte jednoduché jídlo, ve kterém budou těstoviny hrát hlavní roli a hedvábná chuť čerstvých těstovin dostane šanci vyniknout. Žádný recept vás nenapadá? Inspirujte se recepty Jakvkuchyni.cz:
- špagety se špenátovým pestem;
- bylinkovo-rajčatová pasta s hořčičnou zálivkou;
- těstoviny s cuketou a hráškem;
- těstoviny s prosciuttem, olivami a zeleninou;
- smetanové těstoviny se šalvějí a šunkou.
TIP od Javkuchyni.cz
Máte celiakii a přesto se nechcete o vlastní těstoviny ochudit? Vyzkoušejte recept Jakvkuchyni.cz na bezlepkovou variantu.
Technika na výrobu domácích těstovin, která ulehčí práci
Domácí těstoviny jsou prostě domácí těstoviny. Jejich příprava má svou tradici a své kouzlo, ale chce to trochu praxe a zručnosti a více času. V současnosti si přípravu naštěstí můžeme ulehčit různými pomocníky.
Strojek na těstoviny
Pokud chceme domácí těstoviny jen vyzkoušet, tak to zvládneme i s obyčejným válečkem a nožem. Když se ale rozhodneme připravovat je častěji, vyplatí se nám už investice do strojku na těstoviny.
Strojek ušetří ruce při rozvalování těsta, kdy jen točíme kličkou, a těsto navíc bude stejnoměrně vyválené. Požadovanou výšku těsta lze na strojku hravě nastavit.
Další práce, kterou strojek zvládne, je krájení vyváleného těsta. I základní strojky mají několik nástavců různých šířek, které vyměňujeme podle toho, jak široké těstoviny chceme.
Další variantou jsou různé nástavce na tvarování těstovin, které je možné připojit ke kuchyňskému robotu. S těmito tvořítky můžeme oslnit vlastnoručně vyrobenými penne, rigatoni nebo třeba anellini, ale i dalšími tvary trubek a vroubkovaných těstovin, na kterých více ulpívá omáčka.
DOBRÉ VĚDĚT
Pokud chceme šetřit své síly ještě víc, můžeme si pořídit strojek s motorkem. Pak není potřeba ani točit, těsto jen vkládáme a vybíráte v podobě hotových tvarů. Některé strojky se prodávají rovnou s motorkem, k jiným lze dokoupit.
Jak si vybrat vhodný strojek na těstoviny?
Strojek musí zvládnout těžkou práci, kterou je vyválení těsta místo nás, proto by měl být z kvalitního kovu. Plastové strojky moc dlouho sloužit nebudou.
Nejlepší jsou strojky nerezové, ocelové nebo chromové. Odolný materiál zaručí odolnost strojku.
Dalším důležitým prvkem je klička. Přece jen se strojek s její pomocí pohání a potřebuje tuhé těsto protlačit. Vyzkoušejte, jestli vám dobře padne do ruky.
V neposlední řadě je důležitá celková stabilita. Stojek se připevňuje k pracovní desce upínacím mechanismem, proto zkontrolujte, jestli dobře doléhá. Práce s nestabilním strojkem zabere víc času a přinese spíš zlost, než radost z vlastních těstovin.
Moderní budoucnost výroby těstovin
Technologie pronikají do všech odvětví, ani výroba těstovin není výjimkou. Některé společnosti vyrábějící těstoviny už pracují na 3D tiskárně, která nám vyrobí těstoviny podle našich přání.
Prostě přijdeme do restaurace, kde si navolíme tvar těstovin nebo si jejich návrh přinesete na USB disku a tiskárna nám je k večeři vytiskne. Co třeba těstoviny ve tvaru růží, když budeme s partnerem slavit výročí?
ZAJÍMAVOST
Skupiny vědců z MIT (Massachusettský technologický institut) zase pomocí 3D tiskárny pracuje na vytvoření těstovin, které jsou ploché, v balení zabírají méně místa a svůj tvar nabydou až při vaření. Vědci tvrdí, že balení těstovin obsahují až 67 % vzduchu, tedy volný prostor, který jejich skladné těstoviny lépe využijí.
Těstoviny jsou součástí jídelníčku většiny z nás. Jejich velkou výhodou je široká škála možností využití, v případě kupovaných těstovin rychlá příprava a to jak ve studené, tak v teplé kuchyni. Těstoviny se navíc skvěle hodí na cesty.
Autoři: tým nutričních terapeutek Nutrifit