V předešlých dílech seriálu Těstoviny jsme se podívali na různé možnosti přípravy i druhy těstovin a nechyběly recepty. Dnes se zaměříme na některé specifické druhy těstovin ve světě a nebude chybět recept na čím dál oblíbenější domácí Mac and Cheese. To vše v článku a receptu na Jakvkuchyni.cz!
Maďarská tarhoňa
Ne každý ví, že tarhoňa nemá svůj původ v Itálii, ale Maďarsku. Tarhoňa je těstovinou, která tam zdomácněla díky kočovníkům z přední Asie. Ti pořádali do Maďarska nájezdy a brali si s sebou obilnou kaši vařenou v kyselém mléce, které říkali „tarhana“.
Postupem času tak vznikly dnes známé kulaté těstoviny, které vlivem maďarské kultury a kuchyně zdomácněly i na Slovensku.
Tarhoňa je drobná těstovina, která připomíná kuličky, nebo malé válečky, o velikosti přibližně 0,5 cm.
K její přípravě se používá hrubá mouka a vejce, těsto musí být tuhé, protože se strouhá a potom suší.
Při ruční přípravě tarhoni je nejvíce ceněná ta nejkulatější a nejvíce stejnoměrná. Dnes už s její přípravou pomáhají moderní potravinářské stroje, díky kterým jsou zrnka tarhoni opravdu jedno jako druhé.
V Maďarsku můžete narazit i na „nokedli“. Jsou to větší knedlíčky, které se podobají spíše haluškám. Jejich příprava vyžaduje řidší těsto, než na tarhoňu, proto se přidává voda. Zpracované těsto se potom drobí do vroucí vody a nokedli se po vyplavání vybírají hotové a servírují se například namísto brambor.
Tradičně se tarhoňa servíruje k perkeltu, maďarskému jídlu, které si můžete uvařit doma sami. Kromě toho, že je oblíbenou přílohou k omáčkám, používá se také jako zavářka do polévek, ale i jako samostatné jídlo. Nejčastěji se pak podává opečená na sádle a posypaná paprikou.
Špecle, rakouská a německá klasika
Špecle jsou vaječné těstoviny, které n od slovenských halušek neobsahují brambory, ale vyrábějí se pouze z mouky a vajec.
Těsto se přes síto zavařuje do osolené vroucí vody. Jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové. Tradičně se připravují v Německu a Rakousku, zdomácněly ale i v některých částech Švýcarska, Maďarska a východní Francie.
Někdy se můžeme setkat i s dalším rozlišením špeclí, podle tvaru, a to především v Německu. Těm podlouhlým se říká “spatzen”, kulaté noky se nazývají “knöpfle”.
Nejčastěji se používají jako příloha, podobně jako jiné těstoviny u nás. Setkat se můžeme i v podobě sladkých jídel, nebo jako se samotnými špeclemi na slano se špenátem a se slaninou. Jeden takový recept se špeclemi, inspirovaný německou kuchyní, si můžete lehce připravit i doma: zkuste špecle s brokolicí, kapary a žloutkovou omáčkou.
Kolínka, český oblíbenec
I u nás těstoviny zdomácněly, mezi populární těstoviny v ČR patří kolínka. Domácnost, kde by nebyl ve spíži jeden, nebo dva pytlíky těstovin, by se hledala jen velmi těžko. Díky nim jsme schopni připravit i z mála rychlé a dobré jídlo.
Hledáte inspiraci na omáčky k těstovinám? Vyzkoušejte osvědčené klasiky podle receptů od Jakvkuchyni.cz:
- pikantní omáčka na těstoviny;
- bešamelová omáčka;
- řeřichové pesto s ořechy;
- smetanovo-houbová omáčka;
- španělský ptáček;
- sýrová omáčka.
Mac and Cheese – komfortní jídlo z USA
Makaróny se sýrem, tradičně známé pod označením “Mac and Cheese” nejsou tradičním italským jídlem, jak by mnoho z nás tipovalo, svůj původ mají v anglosaských zemích. Rozšířily se především ve Spojených státech, Anglii a Kanadě.
Pod tímto názvem se začaly objevovat ve 30. letech 20. století, i když zmínky o těstovinách se sýrem lze najít už ve středověkých anglických kuchařkách.
Nemalý podíl na popularitě těchto těstovin má americký prezident Thomas Jefferson. Ten se s jídlem v podobě těstovin s parmazánem seznámil ve Francii. Jídlo mu natolik zachutnalo, že do Ameriky nechal přivézt stroj na výrobu těstovin i sýr. V roce 1802 je potom podával i na státní večeři.
Faktem ovšem zůstává, že dnes jde o typického představitele tzv. komfortního jídla. To je takové jídlo, které nám přináší pocit uspokojení a pohody, často spojený se vzpomínkami na dětství nebo domácí vaření. Taková jídla jsou ale obvykle plná cukrů a sacharidů, s jejich konzumací bychom tedy měli být opatrní. Občas si v rámci zdravého jídelníčku můžeme i takové jídlo dopřát.
Chcete si zkusit doma připravit svoje vlastní Mac and Cheese těstoviny? S receptem od Jakvkuchyni.cz to hravě zvládnete.
Domácí Mac and Cheese těstoviny
Lahodné, jemné, šťavnaté těstoviny s omáčkou z cheddaru potěší vaše chuťové pohárky. Rychlý recept přináší Jakvkuchyni.cz!
Recept - suroviny a postupTěstoviny jsou prostě oblíbené po celém světě a každá kuchyně si je přizpůsobila po svém. I když se snažíme jíst zdravě, tak se těstovinám vyhýbat nemusíme.
Autoři: tým nutričních terapeutek Nutrifit