Těstoviny ve světě

V předešlých dílech seriálu Těstoviny jsme se podívali na různé možnosti přípravy i druhy těstovin a nechyběly recepty. Dnes se zaměříme na některé specifické druhy těstovin ve světě a nebude chybět recept na čím dál oblíbenější domácí Mac and Cheese. To vše v článku a receptu na Jakvkuchyni.cz!

Těstoviny ve světě
Jaké jsou těstoviny ve světě se dozvíme v článku na Jakvkuchyni.cz (Zdroj: Shutterstock.com).

Maďarská tarhoňa

Ne každý ví, že tarhoňa nemá svůj původ v Itálii, ale Maďarsku. Tarhoňa je těstovinou, která tam zdomácněla díky kočovníkům z přední Asie. Ti pořádali do Maďarska nájezdy a brali si s sebou obilnou kaši vařenou v kyselém mléce, které říkali „tarhana“. 

Postupem času tak vznikly dnes známé kulaté těstoviny, které vlivem maďarské kultury a kuchyně zdomácněly i na Slovensku.

Tarhoňa je drobná těstovina, která připomíná kuličky, nebo malé válečky, o velikosti přibližně 0,5 cm.
K její přípravě se používá hrubá mouka a vejce, těsto musí být tuhé, protože se strouhá a potom suší. 

Při ruční přípravě tarhoni je nejvíce ceněná ta nejkulatější a nejvíce stejnoměrná. Dnes už s její přípravou pomáhají moderní potravinářské stroje, díky kterým jsou zrnka tarhoni opravdu jedno jako druhé.   

V Maďarsku můžete narazit i na „nokedli“. Jsou to větší knedlíčky, které se podobají spíše haluškám. Jejich příprava vyžaduje řidší těsto, než na tarhoňu, proto se přidává voda. Zpracované těsto se potom drobí do vroucí vody a nokedli se po vyplavání vybírají hotové a servírují se například namísto brambor. 

Tradičně se tarhoňa servíruje k perkeltu, maďarskému jídlu, které si můžete uvařit doma sami. Kromě toho, že je oblíbenou přílohou k omáčkám, používá se také jako zavářka do polévek, ale i jako samostatné jídlo. Nejčastěji se pak podává opečená na sádle a posypaná paprikou. 

Špecle, rakouská a německá klasika

Špecle jsou vaječné těstoviny, které n od slovenských halušek neobsahují brambory, ale vyrábějí se pouze z mouky a vajec.
Těsto se přes síto zavařuje do osolené vroucí vody. Jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové. Tradičně se připravují v Německu a Rakousku, zdomácněly ale i v některých částech Švýcarska, Maďarska a východní Francie. 

Někdy se můžeme setkat i s dalším rozlišením špeclí, podle tvaru, a to především v Německu. Těm podlouhlým se říká “spatzen”, kulaté noky se nazývají “knöpfle”.

Nejčastěji se používají jako příloha, podobně jako jiné těstoviny u nás. Setkat se můžeme i v podobě sladkých jídel, nebo jako se samotnými špeclemi na slano se špenátem a se slaninou. Jeden takový recept se špeclemi, inspirovaný německou kuchyní, si můžete lehce připravit i doma: zkuste špecle s brokolicí, kapary a žloutkovou omáčkou.

Kolínka, český oblíbenec

I u nás těstoviny zdomácněly, mezi populární těstoviny v ČR patří kolínka. Domácnost, kde by nebyl ve spíži jeden, nebo dva pytlíky těstovin, by se hledala jen velmi těžko. Díky nim jsme schopni připravit i z mála rychlé a dobré jídlo. 

Hledáte inspiraci na omáčky k těstovinám? Vyzkoušejte osvědčené klasiky podle receptů od Jakvkuchyni.cz:

Mac and Cheese – komfortní jídlo z USA

Makaróny se sýrem, tradičně známé pod označením “Mac and Cheese” nejsou tradičním italským jídlem, jak by mnoho z nás tipovalo, svůj původ mají v anglosaských zemích. Rozšířily se především ve Spojených státech, Anglii a Kanadě. 

Pod tímto názvem se začaly objevovat ve 30. letech 20. století, i když zmínky o těstovinách se sýrem lze najít už ve středověkých anglických kuchařkách. 

Nemalý podíl na popularitě těchto těstovin má americký prezident Thomas Jefferson. Ten se s jídlem v podobě těstovin s parmazánem seznámil ve Francii. Jídlo mu natolik zachutnalo, že do Ameriky nechal přivézt stroj na výrobu těstovin i sýr. V roce 1802 je potom podával i na státní večeři. 

Faktem ovšem zůstává, že dnes jde o typického představitele tzv. komfortního jídla. To je takové jídlo, které nám přináší pocit uspokojení a pohody, často spojený se vzpomínkami na dětství nebo domácí vaření. Taková jídla jsou ale obvykle plná cukrů a sacharidů, s jejich konzumací bychom tedy měli být opatrní. Občas si v rámci zdravého jídelníčku můžeme i takové jídlo dopřát. 

Chcete si zkusit doma připravit svoje vlastní Mac and Cheese těstoviny? S receptem od Jakvkuchyni.cz to hravě zvládnete.

Domácí Mac and Cheese těstoviny

Domácí Mac and Cheese těstoviny

Lahodné, jemné, šťavnaté těstoviny s omáčkou z cheddaru potěší vaše chuťové pohárky. Rychlý recept přináší Jakvkuchyni.cz!

Recept - suroviny a postup

Těstoviny jsou prostě oblíbené po celém světě a každá kuchyně si je přizpůsobila po svém. I když se snažíme jíst zdravě, tak se těstovinám vyhýbat nemusíme. 

Plastové obaly, jako jsou sáčky od těstovin, obaly od sýrů, láhve od mléka apod., třídíme do sběrných nádob označených žlutou samolepkou. Produkci odpadu můžeme snížit také nákupem těstovin do vlastní nádoby v bezobalovém obchodě. 

Autoři: tým nutričních terapeutek Nutrifit

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Těstoviny". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*