Bílé české zlato, špargl nebo chřest. Jak tuto lahůdku správně připravit vám poradíme v článku ze série Tipy a triky, ani tentokrát nechybí video.
Chřestová sezóna je u nás poměrně krátká. Začíná koncem dubna a poslední sklizeň bývá na pultech v polovině června. Proto si čerstvý chřest užívejme, dokud můžeme.
Česká republika je velmocí v pěstování této velmi zdravé zeleniny – více v článku Chřest – české zlato pro vaše zdraví.
Proč jíst chřest?
Chřest je bohatý na vápník, železo, hořčík, zinek, draslík, síru, fosfor, vitamín C, A, E a B. Používá se při prevenci a léčbě ledvinových kamenů, u revmatismu a dny.
Detoxikuje organismus, urychluje látkovou výměnu, léčí kožní nemoci, posiluje srdce a imunitní systém.
10 tipů, jak připravit chřest
- Aby nebyl chřest hořký, odkrojíme jeho konce.
- Chřest oloupeme položený na prkénku, aby se nepolámal.
- Hlavičky můžeme použít na ozdobu chřestového krému.
- Před vařením svážeme stonky dohromady, aby se nepolámaly.
- Stonky vaříme ve vroucí osolené vodě s kapkou citronu.
- Chřest vaříme jen pár minut, aby zůstal křupavý.
- Uvařený chřest můžeme oopéct na mírném ohni na pánvi – bude pak lahodně křupavý.
- Vhodné je vaření chřestu v páře, restování na olivovém oleji nebo grilování.
- Zelený chřest neloupeme celý, pouze tvrdší spodní části.
- Bílý chřest oškrábeme 2 cm pod hlavičkou.
Zapečený chřest s bešamelem
Chřestová sezóna je u nás poměrně krátká. Začíná koncem dubna a poslední sklizeň bývá na pultech v polovině června. Proto si...
Recept - suroviny a postup