Tipy a triky: Chřest na ozdobu a na gril

Bílé české zlato, špargl nebo chřest. Jak tuto lahůdku správně připravit vám poradíme v článku ze série Tipy a triky, ani tentokrát nechybí video.

Tipy a triky: Chřest na ozdobu a na gril

Chřestová sezóna je u nás poměrně krátká. Začíná koncem dubna a poslední sklizeň bývá na pultech v polovině června. Proto si čerstvý chřest užívejme, dokud můžeme.
Česká republika je velmocí v pěstování této velmi zdravé zeleniny – více v článku Chřest – české zlato pro vaše zdraví.

Proč jíst chřest?

Chřest je bohatý na vápník, železo, hořčík, zinek, draslík, síru, fosfor, vitamín C, A, E a B. Používá se při prevenci a léčbě ledvinových kamenů, u revmatismu a dny.
Detoxikuje organismus, urychluje látkovou výměnu, léčí kožní nemoci, posiluje srdce a imunitní systém.

10 tipů, jak připravit chřest

  • Aby nebyl chřest hořký, odkrojíme jeho konce.
  • Chřest oloupeme položený na prkénku, aby se nepolámal.
  • Hlavičky můžeme použít na ozdobu chřestového krému.
  • Před vařením svážeme stonky dohromady, aby se nepolámaly.
  • Stonky vaříme ve vroucí osolené vodě s kapkou citronu.
  • Chřest vaříme jen pár minut, aby zůstal křupavý.
  • Uvařený chřest můžeme oopéct na mírném ohni na pánvi – bude pak lahodně křupavý.
  • Vhodné je vaření chřestu v páře, restování na olivovém oleji nebo grilování.
  • Zelený chřest neloupeme celý, pouze tvrdší spodní části.
  • Bílý chřest oškrábeme 2 cm pod hlavičkou.
Zapečený chřest s bešamelem

Zapečený chřest s bešamelem

Chřestová sezóna je u nás poměrně krátká. Začíná koncem dubna a poslední sklizeň bývá na pultech v polovině června. Proto si...

Recept - suroviny a postup

Během přípravy chřestu nám možná zbydou jeho odřezky. Kam s nimi? Do směsného odpadu určitě ne. Bioodpad můžeme kompostovat a využít takzvané kompostéry. Více se o kompostování bioodpadu dozvíte v článku Bioodpad – kam s ním? Třiďte a kompostujte!
Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Tipy a triky do kuchyně". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*