V dalším článku ze série Tipy a triky s názornými ukázkami ve videu prozradíme, jak můžeme brambory připravit na tisíc způsobů – jako polévku, přílohu, předkrm nebo hlavní chod. Navíc jsou snadno skladovatelné, dlouho vydrží a obsahují hodně vlákniny a vitamínů. Seznamte se s touto tradiční pochoutkou!
Není brambora jako brambora
Co si představíte, když se řekne “brambora”? Tu naši českou, žlutou, vytaženou z pole? Pak vězte, že je mnohem více druhů brambor. Brambory pochází z Jižní Ameriky a právě tam existuje ohromná rozmanitost druhů a barev.
Z jihoamerických druhů jsou u nás známé především ty fialové, které zaujmou barvou i nutričním složením. Obsahují totiž až 5x více zinku, karotenů, antioxidantů a vitamínů než běžné brambory.
Další známou americkou pochoutkou jsou batáty. Pozor, přestože se jim přezdívá “sladké brambory”, bramborami nejsou. Jedná se o druh rostliny podobné svlačci. Batáty patří mezi nejvýživnější druhy zeleniny, obsahují vitamíny (A, B, C, E), minerály (železo), sacharidy a vlákninu.
Více v článku Batáty – exotické “brambory štěstí”.
Jak skladovat brambory?
Brambory skladujeme na suchém, chladném a tmavém místě. Ideální teplota pro uchovávání brambor je 2–8 °C.
Pozor, pokud brambory zmrznou, dojde k redukci cukrů a hlízy zesládnou. Pokud nám brambory zezelenají, raději je vyhoďme. Proč? Mohou být toxické.
Jaké jsou varné typy brambor?
Na trhu jsou u nás běžně k dostání 4 varné typy brambor. Respektive 3, ten 4. je určen pro hospodářská zvířata a na pulty obchodů se nedostane.
- Varný typ brambor A: po uvaření jsou brambory tuhé a pevné – nevadí, pokud se vaří o něco déle, nemění tvar ani strukturu.
Obvykle bývají malé, krátké a kulaté. Vaří se ve slupce a hodí se především do salátů. - Varný typ brambor B: tyto brambory mají mírně moučnou dužinu – pokud je necháme v hrnci déle, rozvaří se.
Jsou ideální jako příloha, k restování, do polévek, gulášů nebo salátů.
- Varný typ brambor C: tento typ brambor se při vaření rozsýpá a moučnatí. Využijeme ho především na přípravu bramborové kaše nebo šťouchaných brambor.
Obsahuje totiž větší množství škrobu, který oceníme především při přípravě bramboráků, placek, knedlíků, škubánků a noků.
Proč? Těsto se díky škrobu krásně spojí.
Jak oloupat brambory bez škrabky?
Také vás nebaví loupat brambory a mít ruce pořezané od škrabky? Máme pro vás skvělý tip, jak brambory rychle a jednoduše oloupat a škrabka přitom může odpočívat v šuplíku!
- U syrové brambory nařízneme slupku kolem dokola.
- Brambory vložíme do hrnce s vodou.
- Uvaříme je a prudce zchladíme.
- Z brambor jednoduše a rychle slupku sloupneme.
Jak na to ukáže profesionální kuchař ve videonávodu.
Na YouTube Jakvkuchyni.cz najdete další videa Tipy a triky, tak jako spoustu dalších báječných receptů.
Tento recept může být skvělým tipemna svěží večeři, předkrm nebo přílohu k masu.
Voňavé řecké pečené brambory
Pokud nám od oběda zbyly brambory nebo bramborová kaše, je právě teď ideální chvíle připravit si bramborové placky. Jak na to?
Křupavé bramborové placky