Možná Vás překvapí, že je práce s tupým nožem nebezpečnější, než s nožem ostrým jako břitva. Jak správně nabrousit kuchyňský nůž? Jakvkuchyni.cz prozradí tipy, jak na to!
Ostrý versus tupý nůž
S tupým nožem se na krájeném předmětu hůře manipuluje a musíme na něj při krájení více tlačit. Pak se jednoduše stane, že ji po povrchu snadno sklouzne a poraní nás. Ostrý nůž naopak překrojí cibuli, nebo chléb, raz dva.
Jak poznat, že je načase nůž nabrousit?
Stačí tento jednoduchý test ostrosti nože: vezmeme si obyčejný list papíru a v rohu, přibližně pod úhlem 45°, uděláme řez. Jestli to šlo ztěžka, nebo se papír trhal, pak je nejvyšší čas nůž nabrousit. Podobně nám může poslouží i rajče. Pokud ho nůž jen stěží “upižlá”, je ostří tupé a měli bychom ho co nejdříve nabrousit.
Tipy, jak správně brousit nože?
Nože si doma můžeme nabrousit několika způsoby:
- ocílkou;
- kamenným brouskem;
- brouskem na nože.
Nejostřejší nože získáme pomocí kamnného brousku - chce to jen trochu cviku a ostří jako břitva je na světě.
Broušení nože – ocílka
Ocílku najdeme snad v každé domácnosti. Ale pozor! Neslouží k samotnému broušení nožů, pouze k jejich doostřování.
- Uchopíme ocílku brusnou stranou od sebe.
- Při broušení přecházíme z vrchní strany ocílky na spodní.
- Nůž brousíme vždy směrem od sebe.
Při broušení dáváme pozor, aby se nám ocílka nesmekla. Pokud si nejsme jistí, že to zvládneme, je vhodné ji opřít např. o stůl.
Broušení – kamenný brousek
Broušení na kamenném brousku vyžaduje trochu cviku. Naučte se to nejprve raději na starších nožích. Jak na to?
Nejdůležitější je udržet během broušení stále stejný sklon broušeného nože. Brusný kámen má dva typy hrubosti - každý na jedné straně. Hrubší strana slouží k nabroušení nože, jemnější k jeho vyhlazení
- Brusný kámen je třeba před broušením namočit. Použít můžeme vodu, nebo olej.
- Po celou dobu broušení je třeba udržovat kámen vlhký.
- Nejdříve nůž nabrousíme: je proto potřeba položit brusný kámen hrubší stranou nahoru. Pro nezkušené je ideální brousit nůž v úhlu přibližně 15°.
- Při broušení je třeba táhnout nůž celou vrstvou čepele po brusném kameni.
- Je nezbytné udělat z obou stran nože stejný počet tahů – díky tomu bude nůž nabroušený rovnoměrně.
- Jakmile dokončíme fázi broušení, přejdeme k vyhlazení čepele. O točíme kámen a využijme jeho jemnější stranu.
- Nemusíme nožem příliš tlačit – přejíždíme s ním po kameni. Díky tomu obrousíme hrubé zoubky na oceli.
Brousek na nože
Jedním z nejjednodušších způsobů broušení nožů v domácnosti je použití klasického brousku. Je to velice jednoduché a zvládne jej i úplný začátečník. Nůž vložíte do spáry mezi dva brusné kameny a zlehka ho protáhnete. Opakujeme, dokud není nůž dostatečně nabroušený. Moderní domácí potřeby pamatují na mechanickou i elektrickou variantu brousku.
Když není ani kámen, ani ocílka po ruce
Potřebujeme nabrousit nůž a nemáme po ruce žádný brousek? Můžeme k tomu využít předměty domácnosti.
Může to být například dno hrnce, nebo keramický hrnek. Ostří nakonec vyhladíme pomocí koženého opasku.
Cena za opravdu kvalitní nůž se pohybuje okolo 1 000 Kč. Alespoň jeden bychom si měli do domácnosti pořídit. Takový nůž nám totiž při správné péči vydrží celý život a možná ho zdědí i naše děti. Navíc nám bude stále dobře sloužit a krájení s ním bude bezpečné.