Objevuje se na vaší vánoční tabuli každý rok kapr a řízky? Udělejte tentokrát změnu a zkuste si připravit pstruha. Je zdravý, lehký a jeho příprava je jednoduchá. V tomto dílu seriálu Tipy a triky vám poradíme jak na to.
Proč jíst sladkovodní ryby?
„Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase,” praví jedno české pořekadlo. Jak ryby ovlivňují kvalitu našeho zdraví?
- Snižují riziko srdečních infarktů.
- Mají nízký obsah tuku (s výjimkou úhoře).
- Jejich maso je lehce stravitelné.
- Jsou vhodné pro diabetiky.
- Vyrovnávají krevní tlak.
Navíc k nám české ryby nemusí urazit dalekou cestu ze zaoceánských lodí. Můžeme je mít na talíři hned čerstvé. Máte už zajištěný rybářský průkaz – tu svou si můžete ulovit?
Jak rychle a snadno připravit filety ze pstruha?
Příprava pstruha je snadná. Poradíme vám, jak s rybou pracovat.
- Rybu důkladně omyjeme.
- Přebytečnou vodu otřeme papírovým ubrouskem.
- K filetování použijeme delší úzký nůž.
- Řez vedeme od žáber k ocasu po celé délce.
- Vzniknou nám tak dva filety a zbude nám hlava s páteří. Tu můžeme použít na polévku.
- Filety očistíme nožem.
- Drobné kosti odstraníme pinzetou nebo kleštičkami.
Jak na to ukáže profesionální kuchař ve videonávodu.
Nenechte si ujít další videa Tipy a triky a některý z báječných receptů.
Udělejte na vánoce změnu a připravte si výborného pstruha na mandlích. Jak na to?
Výborný pstruh na mandlích
Na tomto pstruhovi si královsky pochutnáte. Jeho příprava je snadná a bude vás bavit. Jdeme na to.
Pstruh plněný slaninou a špekem