Chilli papričky jsou výbornou ingrediencí v kuchyni a pro některé z nás i nepostradatelným pomocníkem při udržení pevného zdraví. V tomto dílu seriálu Tipy a triky, vám doporučíme dva skvělé recepty a ve videu poradíme, jak je správně očistíte.
Základní informace o chilli papričkách
Na světě existují tisíce druhů chilli papriček. Jejich síla je určována takzvanými Scovilleho jednotkami. Mají od 10 tisíc po 2,2 milionu jednotek .
Mezi nejpálivější chilli papričky na světě patří:
- Trinidad Scorpion Moruga;
- Brown Bhutlah;
- Dorset Naga;
- Trinidad Scorpion Butch Taylor;
- Naga Viper;
- Infinity.
Všechny dosahují stupně pálivosti od 1,5 do 2,2 milionů. Nejznámější a nejpoužívanější chilli papričkou je druh Jalapenos.
Proč jíst chilli papričky?
Chilli papričky mohou “pálit jako čert”, mohou být ale i pomocníkem při udržení pevného zdraví. Obsahují proteiny, vlákninu, vitamín A, C a železo.
Dále také:
- zvýrazňují chuť jídla;
- zrychlují metabolismus;
- zlepšují imunitu;
- podporují krevní cirkulaci;
- tlumí chronickou bolest;
- vyplavují hormony štěstí;
- zlepšují spánek.
Návod, jak bezpečně očistit chilli papričku?
- Z chilli papričky odkrojíme stopku.
- Papričku podélně rozřízneme.
- Lžičkou odstraníme jedním tahem od shora dolů semínka.
Pálivost chilli papriček se skrývá především uvnitř semínek. Pokud tedy nechceme mít jídlo příliš pálivé, musíme semínka odstranit obzvlášť pečlivě.
Nenechte si ujít skvělé recepty z chilli! Vyzkoušejte vynikající chilli džem a pálivou chilli omáčku. Jak na to?
Chilli džem
Chilli papričky jsou výbornou ingrediencí v kuchyni a pro některé z nás i nepostradatelným pomocníkem při udržení pevného zdraví....
Recept - suroviny a postupPálivá chilli omáčka
Vyzkoušejte vynikající recept na pálivou chilli omáčku. Jak na to?
Recept - suroviny a postup