Víte, jak si poradit s naporcováním ananasu? Máte pocit, že při jeho krájení vždy vznikají ztráty? Shlédněte naše video, protože až si zase budete chtít pochutnat na ananasu, nemusí už přijít ani kousíček této dobroty nazmar. Bude to chytře a beze zbytku!
Rady a tipy jak na koupi a skladování ananasu
- při koupi vybíráme zralé plody, které nejsou zelené
- ananas by měl být na dotek přiměřeně tuhý a ze spodní části by měl být suchý, bez známek plísně
- pokud jej nezpracujeme do 2 dní od koupě, je dobré jej položit vodorovně, aby se nezapařil a nezačal plesnivět
Jak na přípravu?
- pro snazší loupání ananasu, odkrojíme oba jeho konce
- hnědá očka můžeme vyjmout pomocí hrotu škrabky na brambory
- střed ananasu bývá tvrdý a zdřevnatělý – je vhodné jej vykrojit
- ananas omyjeme, tím se přesvědčíme, zda je již bez hnědých dutinek
- pro snadnější krájení ananas osušíme papírovou utěrkou.
Variace použití ananasu
- na kolečka: prima jako ozdoba letních koktejlů
- na plátky: vhodné na zavaření jako součást domácího kompotu
- na kostky: do omáček, masových směsí nebo na slano do tolik oblíbené pizzy Hawai.
Ananas – co jste o něm možná nevěděli?
Ananas je šištice pocházející ze Střední Ameriky, která vznikne srůstem velkého množství bobulí vytvořených ze samostatných kvítků.
Dužina má barvu dle druhu, nejčastěji je žlutá, ale některé odrůdy mají dužinu bílou, červenou až dokonce načernalou.
Většina druhů ovoce obsahuje 70 – 90% vody a stejně je tak tomu i u ananasu.
Živiny obsažené v ananasu
Z hlavních živin jsou nejvíce zastoupeny sacharidy a to z 10 – 20 %. Z mikroživin obsahuje velké množství vitaminů a minerálních látek. Významný je také obsah bromelainu, což je enzym, který štěpí bílkoviny (toho se průmyslově využívá při nakládání masa) a zároveň napomáhá trávení.
Nezralý plod obsahuje velké množství kyselin, které poškozují zubní sklovinu.