Tradice Zlínského kraje: Sladké slepé myši a pohankový kontrabáš

Než se podíváme hospodyňkám ze Zlínska do kuchařky, měli byste vědět, že mezi velmi oblíbené suroviny tamních hospodyň patří švestky, které mimo jiné slouží k výrobě proslulé pálenky, dále pohanka, zelí a brambory. Prvním tradičním a oblíbeným receptem je pohankový kontrabáš. Jak na něj? Tradice Zlínského kraje: Sladké slepé myši a pohankový kontrabáš

Pohankový kontrabáš

Pohankový kontrabáš

Pohanka, brambory a výrazné koření jsou klíčem k tomuto zdravému pokrmu. Dále budete potřebovat bryndzu, kterou si Valaši vypůjčili od...

Recept - suroviny a postup

Sladké slepé myši

Další specialitou Zlínského kraje jsou již zmiňované Sladké slepé myši (jinak se jim také říká ,,valašské palačinky”), zapečené s tvarohovou nádivkou. Můžete je podávat s povidly nebo čerstvými švestkami, které jsou pro Valašsko typické. Pro 2 osoby

Na placky

  • 0,5 litru mléka
  • 0,25 kg hladké mouky
  • 3 vejce
  • sůl
  • olej na smažení

Na nádivku a zapékání

  • malé balení měkkého tvarohu
  • 1 vejce
  • 1 hrnek hrozinek
  • 0,3 litru mléka
  • 5 lžic cukru

Suroviny na placky smícháme, směs necháme odležet dvacet minut a poté se pustíme do smažení tenkých placiček na oleji. Potřeme je nádivkou smíchanou z tvarohu, vejce a hrozinek, následně stočíme a vložíme do pekáče. Celé to zalijeme mlékem. které je oslazené cukrem a pečeme 30 minut v troubě rozpálené na 180 °C.  Sladké slepé myši podáváme pocukrované, výborně chutnají i vychlazené nebo se zmrzlinou.

Kroměřížská mlékárna: inspirujeme se tradičními recepty

Už v roce 1902 byla v Kroměříži založena mlékárna, která místní tradici zpracování mléka zachovává a využívá ji například při vývoji čerstvých sýrů.  Řada Čerstvé sýry a Krémové tvarohové sýry vychází z právě z výše zmíněné tradiční technologie výroby. soucasnost-3

Jste mlékárna s dlouholetou tradicí a širokým spektrem produktů. Můžete zhodnotit zda a jak se mění preference zákazníků v čase?

Změnily se především v ohledu na náročnost a funkčnost obalu, dále snadnou přípravu pokrmů a tedy požadavky na vyšší užitnou hodnotu výrobku. V současné době vidíme větší důraz zákazníků na čerstvost výrobků, což je mnohdy v protikladu na požadavky obchodníků na trvanlivost výrobků. soucasnost-2

Jaké jsou trendy v oblasti mléka a mléčných výrobků?

Čerstvost, vyšší užitná hodnota výrobků a možnost rychlého a snadného využití pro kuchyňskou přípravu.

Ke konzumaci mléka se vztahují různé mýty. Které vnímáte jako nejčastější?

Jde o zdravotní problematiku intolerance laktózy v mléce, která je však řešitelná konzumací zakysaných mléčných výrobků nebo tvarohů a sýrů. Dále téma cholesterolu, kde již nyní přiznává řada odborníků na výživu, že vyvolaná kampaň proti máslu byla nesmyslná a máslo do skladby výživy patří. To platí i o všech složkách stravy, když jsou v přiměřeném množství. Více informací doporučujeme čerpat ze stránek Společnosti pro výživu, která se ve spolupráci s Českomoravským svazem mlékárenským snaží vyvracet mylné informace o mléce ve výživě. Fotografie a rozhovor nám poskytl ředitel výroby mlékárny Kromilk.

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Regionální recepty". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*