Než se podíváme hospodyňkám ze Zlínska do kuchařky, měli byste vědět, že mezi velmi oblíbené suroviny tamních hospodyň patří švestky, které mimo jiné slouží k výrobě proslulé pálenky, dále pohanka, zelí a brambory. Prvním tradičním a oblíbeným receptem je pohankový kontrabáš. Jak na něj?
Pohankový kontrabáš
Pohanka, brambory a výrazné koření jsou klíčem k tomuto zdravému pokrmu. Dále budete potřebovat bryndzu, kterou si Valaši vypůjčili od...
Recept - suroviny a postupSladké slepé myši
Další specialitou Zlínského kraje jsou již zmiňované Sladké slepé myši (jinak se jim také říká ,,valašské palačinky”), zapečené s tvarohovou nádivkou. Můžete je podávat s povidly nebo čerstvými švestkami, které jsou pro Valašsko typické. Pro 2 osoby
Na placky
- 0,5 litru mléka
- 0,25 kg hladké mouky
- 3 vejce
- sůl
- olej na smažení
Na nádivku a zapékání
- malé balení měkkého tvarohu
- 1 vejce
- 1 hrnek hrozinek
- 0,3 litru mléka
- 5 lžic cukru
Suroviny na placky smícháme, směs necháme odležet dvacet minut a poté se pustíme do smažení tenkých placiček na oleji. Potřeme je nádivkou smíchanou z tvarohu, vejce a hrozinek, následně stočíme a vložíme do pekáče. Celé to zalijeme mlékem. které je oslazené cukrem a pečeme 30 minut v troubě rozpálené na 180 °C. Sladké slepé myši podáváme pocukrované, výborně chutnají i vychlazené nebo se zmrzlinou.
Kroměřížská mlékárna: inspirujeme se tradičními recepty
Už v roce 1902 byla v Kroměříži založena mlékárna, která místní tradici zpracování mléka zachovává a využívá ji například při vývoji čerstvých sýrů. Řada Čerstvé sýry a Krémové tvarohové sýry vychází z právě z výše zmíněné tradiční technologie výroby.
Jste mlékárna s dlouholetou tradicí a širokým spektrem produktů. Můžete zhodnotit zda a jak se mění preference zákazníků v čase?
Změnily se především v ohledu na náročnost a funkčnost obalu, dále snadnou přípravu pokrmů a tedy požadavky na vyšší užitnou hodnotu výrobku. V současné době vidíme větší důraz zákazníků na čerstvost výrobků, což je mnohdy v protikladu na požadavky obchodníků na trvanlivost výrobků.
Jaké jsou trendy v oblasti mléka a mléčných výrobků?
Čerstvost, vyšší užitná hodnota výrobků a možnost rychlého a snadného využití pro kuchyňskou přípravu.
Ke konzumaci mléka se vztahují různé mýty. Které vnímáte jako nejčastější?
Jde o zdravotní problematiku intolerance laktózy v mléce, která je však řešitelná konzumací zakysaných mléčných výrobků nebo tvarohů a sýrů. Dále téma cholesterolu, kde již nyní přiznává řada odborníků na výživu, že vyvolaná kampaň proti máslu byla nesmyslná a máslo do skladby výživy patří. To platí i o všech složkách stravy, když jsou v přiměřeném množství. Více informací doporučujeme čerpat ze stránek Společnosti pro výživu, která se ve spolupráci s Českomoravským svazem mlékárenským snaží vyvracet mylné informace o mléce ve výživě. Fotografie a rozhovor nám poskytl ředitel výroby mlékárny Kromilk.