Rádi byste si udělali dobrý roastbeef, ale nevíte jak na to? V tomto článku vám poradíme nejen jak na to, ale také zajímavé tipy, které vám práci usnadní.
Na začátku je nutné koupit dobré hovězí od spolehlivého řezníka, ideálně nízký roštěnec (asi 1 kg), k tomu ještě budete potřebovat trochu portského vína, olivového oleje, čerstvý tymián, anglickou hrubozrnnou hořčici a pochopitelně sůl (ideálně hrubozrnnou) a pepř.
Maso po nákupu musíte odblanit, poté jej osolíte, a opepříte a vmasírujte do něj směs vína, lístků tymiánu a hořčice. Poměr jednotlivých položek by měl být přibližně stejný. Takto připravené maso zakryjte, a dejte odpočívat do lednice, ideálně do druhého dne. Před pečením je potřeba maso vytáhnout ven, aby získalo pokojovou teplotu (alespoň na dvě hodiny). Na pánvi si pořádně rozpalte olivový olej, na kterém zprudka maso opečte a poté dejte péct do předem předehřáté trouby na 120 °C přibližně na 50 min, po dopečení nechte maso ještě chvíli odpočívat, dvacet minut by mělo stačit.
Takto připravené maso nařezejte na tenké plátky a podávejte s vařeným bramborem a bylinkovou holandskou omáčkou.
Roastbeef se přirozeně dá dělat z jakéhokoli roštěnce. Pakliže ho budete dělat z nízkého, není špatné ho po naložení svázat řeznickou nití, aby držel tvar.
Roastbeef se dá naložit více způsoby, někdo preferuje postup výše uvedený, jiný třeba použije směs soli, pepře, papriky, hořčice, kečupu a Worchesteru.
Je roštěná totéž co roštěnec? Jak se liší svíčková od hrudí? Abyste připravili skvělé hovězí, použijte to správné maso.
Hovězí maso - jak jej správně vybrat.