Uzení sýra – jak na to?

Uzení je tepelná úprava pokrmů, která spočívá v ponechání potraviny po určitý čas v teplém či studeném kouři vznikajícím díky hoření dřeva. Velmi často se setkáváme s domácím uzeným masem či jinými masovými specialitami, méně častá je výroba domácího uzeného sýru. Jaké sýry se hodí na uzení? Čím se liší uzení teplým a studeným kouřem? Patří uzený sýr do jídelníčku a nač si dát pozor? V článku od Jakvkuchyni.cz nechybí ani zeleninový salát s uzeným sýrem a opečeným toastem!

Uzení sýra - jak na to?
Uzení sýra – jak na to? na Jakvkuchyni.cz! (Zdroj: Shutterstock.com).

Jaké sýry jsou vhodné k uzení?

Mohou se použít prakticky jakékoliv sýry, které mají pevnější konzistenci a to proto, aby odolaly vyšším teplotám. Nejčastěji jsou to sýry typu ementál, eidam, gouda, parenica, oštěpek, mozzarella, jadel, balkánský sýr, ale setkat se můžeme i s uzenými syrečky, nivou, chedarem aj. Pokud budeme připravovat domácí  uzený sýr poprvé, je výhodné začít s tvrdými sýry, které déle odolají vysokým teplotám a neroztečou se.

TIP od Jakvkuchyni.cz: všeobecně platí, že čím je sýr tučnější, tím kratší doba stačí k jeho uzení. 

Uzení sýrů studeným kouřem

Při této metodě uzení se jednotlivé kusy sýru pokládají na rošt a teplota se pohybuje v rozmezí 20 až 30°C. Cílem tohoto způsobu uzení je, aby sýr získal typickou kouřovou chuť a vůni.
Od toho se odvíjí i celková doba uzení. Čím déle bude sýr v udírně, tím intenzivnější chuť bude sýr mít. Obvykle se doba uzení pohybuje v rozmezí 2-4 hodin.
Po uplynutí požadované doby je vhodné sýr nechat vychladnout, zabalit do potravinové folie a umístit do lednice.

Uzení sýrů teplým kouřem

Jak název napovídá, při uzení teplým kouřem je teplota v udírně vyšší, a to kolem 60 °C. Sýr se udí vcelku, nebo nakrájený na kousky v udírenském střívku, síťce nebo punčoše.
Díky vyšším teplotám se sýr začne postupně rozpouštět a jednotlivé kousky se spojí v jeden kus. Důležité je ponechat sýr v udírně správnou dobu – dostatečně dlouho na to, aby sýr získal požadovanou konzistenci, chuť a vůni, ale zase ne moc dlouho, aby se příliš nerozpustil a neprotekl skrz otvory v síťce.
Vyuzený sýr můžeme servírovat ihned po vytažení z udírny nebo jej nechat vychladnout, zabalit do folie a uchovávat v lednici.

Patří uzený sýr do jídelníčku a nač si dát pozor?

Uzené sýry mohou být příjemnou změnou a alternativou k uzeným masům, klobásám apod., neměly by se ale vyskytovat v jídelníčku příliš často.
Důležité je zachovat si pestrost ve stravě, při konzumaci sýrů zařazovat i jiné druhy sýrů – pokud správně vybereme, můžeme si být jisti, že si pochutnáme a tělu navíc zajistíme přísun potřebných bílkovin a vápníku.

DOBRÉ VĚDĚT
Na co je třeba si dávat pozor, je obsah tuků, a to zejména v případě, kdy se snažíme o redukci tělesné hmotnosti. Také je na místě sledovat obsah soli, obzvlášť u osob s vysokým krevním tlakem či kardiovaskulárním onemocněním.

Nevýhodou těchto sýrů je právě často vyšší obsah tuku, soli a energie celkově. U sýrů je všeobecně doporučováno dodržet obsah tuku do 30 % t.v.s., respektive do 18 g tuku ve 100 g potraviny.

Nevýhody uzených sýrů

Metoda uzení je používána již dlouho. Dříve se udilo spalováním dřeva přímo pod potravinou, proces nebyl nijak kontrolovaný.
Dnes se udí ve speciálních pecích a moderní udírna je často řízená elektronicky. Díky tomu je možné regulovat teplotu kouře a jeho proudění, může také docházet k čištění a neutralizaci kouře, což je velmi přínosné. 

ZAJÍMAVOST
Kouř, který vzniká pozvolným spalováním dřeva, potlačuje růst mikroorganismů, zmírňuje oxidaci tuků a dodává chuť.
Na druhou stranu může obsahovat zdraví škodlivé látky, jako jsou nitrosloučeniny, polyaromatické uhlovodíky, oxid uhelnatý aj. Některé z těchto látek působí karcinogenně a mutagenně.

V uzených sýrech bývají obsaženy nitrososloučeniny, které vznikají z organických sloučenin účinkem nitrosačních činidel, které do potravin pronikají právě z kouře obsahujícího oxidy dusíku. 

Obsah zdraví škodlivých látek závisí zejména na způsobu uzení. Pokud je dodržen správný technologický postup, neměl by být překročen maximální povolený limit. Obsah škodlivých látek v potravinách bývá kontrolován státem a potraviny prodávané spotřebiteli musí být bezpečné a zdravotně nezávadné. Více v článcích ze série Zdravý životní styl.

Zeleninový salát s uzeným sýrem a opečeným toastem

Zeleninový salát s uzeným sýrem a opečeným toastem

Příprava uzeného sýru není nikterak složit, je vhodná i pro ty, kdo s udírnou teprve začínají a výsledek stojí za to. Pokud ochutnáte...

Recept - suroviny a postup

Jak třídit obaly od sýrů? Pokud je obal čistě plastový, své místo najde ve žlutém kontejneru. Jestli je z papíru, šup s ním do modrého kontejneru. Ale co se sáčkem, který je složený z více druhů materiálů, které od sebe nelze rozdělit? Tzv. kompozitní obaly patří obvykle do směsného odpadu, výjimku tvoří nápojové kartony.

Uzený sýr je lahůdkou pro chuťové buňky, jednou za čas si tuto dobrotu můžeme dopřát a nejlepší jsou dobrot, které si připravíme sami.

Autoři: tým nutričních terapeutek Nutrifit

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Sýry". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*