Obchodníci nás už několik měsíců zahrnují zaručenými tipy na nejlepší vánoční dárky. My ale víme své… Největší radost totiž často udělají ty, které jsme vyrobili sami. A dvojnásob to platí u dárků, které může obdarovaný snít! Je jednoduché řídit se diktátem reklamy a nakoupit věci, které sice splní svůj účel, ale často v nich není nic osobního. Dárky, na nichž je vidět, že jste je připravovali s myšlenkou na obdarovaného a s ohledem na to, co má rád, ho potěšíte nejvíc. Máme pro vás tipy na jedlé dárky, které udělají radost a přitom nejsou nákladné ani náročné na výrobu.
K Vánocům rozhodně patří ořechy…
Pikantní směs ořechů doplněná brusinkami je určitě zdravější alternativou než kupované chipsy a bonbony.
Směs ořechů z pánve…
Suroviny
- 100 g brusinky
- 40 g vyloupané buráky
- 40 g pistácie
- 40 g kešu
- 40 g vlašská jádra
- 40 g lísková jádra
- 40 g para ořechy
- 40 g makadanová jádra
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 hrnek horké vody
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mořské soli
- ½ lžičky kari
Vyloupané buráky, pistácie, kešu, vlašská a lísková jádra doplňte několika kousky rozkrájených para ořechů a makadamových jader (celkem asi 300 g). K tomu přisypte brusinky (100 g), a to vše přelijte hrnkem vroucí vody. Nechte asi 2 minuty stát, pak vodu slijte a nechte ořechy i s brusinkami okapat v cedníku. Nasypte na pánev 3 lžíce třtinového cukru, nechte jej zkaramelizovat. Pak do něj přisypte za sucha promíchané koření – ½ lžičky mořské soli, ½ lžičky mleté skořice a ½ lžičky kari. Vše promíchejte a následně přisypte na pánev ořechovo-brusinkovou směs z cedníku. Pomocí dvou vařeček oddělujte jednotlivé kousky tak, aby se stejnoměrně obalily cukrovou „polevou“. Vše nechte vychladnout na plechu pokrytém pečicím papírem. A můžete chystat. Fantazii se meze nekladou. Směs ořechů bude krásně vypadat ve skleněných dózách, celofánových sáčcích nebo třeba v ručně vyrobených krabičkách.
I z obyčejné zavařovačky nebo skleničky od dětské výživy může vzniknout oku lahodící obal. Stačí 4 základní odstíny barev na sklo – červená, modrá, zelená a žlutá – a tenký štětec. Nemusíte malovat žádné složité obrazce, úplně postačí „ťupkat“ drobné puntíky a z nich tvořit jednoduché kytičky.
Na hrdlo sklenice upevněte hezkou visačku se jménem obdarovaného a doplňte slavnostní stužkou.
Staročeské křížaly
Zdravou pochoutkou, kterou můžeme bez výčitek svědomí uždibovat během dne a nabízet ji i dětem namísto bonbonů, jsou křížaly. Věřte. že i těmi uděláte radost! Máte-li sušičku ovoce, bude příprava kratší, ale křížaly můžete stejně tak dobře usušit třeba na sítech (nebo na staré zácloně) na ústředním topení. Suroviny
- jablka
- hrušky
Vyberte jablka a hrušky s nenarušenou a nepříliš silnou slupkou, odstraňte stopky, vykrojte jádřince a neoloupané ovoce nakrájejte na půlcentimetrové plátky. Rozložte je na síta a nechte usušit – v sušičce to trvá 8-10 hodin – na vzduchu schnou 2-3 dny. Hotové křížaly po stisknutí nepraskají, ale zůstávají vláčné. Připravte si dózy, sáčky nebo celofánové sáčky a naplňte je ovocnými křížalami. U sáčků můžete samolepicí štítky opatřit jmény obdarovaných, jste-li kreativní, můžete doplnit kresbičkou jablka a hrušky (vypomoct mohou i děti). Nakonec nalepte na sáčky a ty ovažte hezkou stužkou.
Také sušené houby budou vítaným dárkem, zvláště pro ty, kdo si je neměl příležitost sesbírat. Jako dárkový obal v tomto případě poslouží nejlépe sáčky z jutoviny nebo ze lněné látky. Dárek krásně podtrhne, pokud jej ozdobíte motivem houby pomocí barev, nebo razítek, určených přímo na textil. Nejlepší je sáčky ovázat režným provázkem.
Milovníky zvířátek potěší „Cukroví“ pro ptáčky
Tohle je jednoduchý návod na dárek, kterým uděláte radost zvířatomilům, nebo malým dětem. S radostí se o nadělené dobroty podělí se všemi malými opeřenci v okolí…
Co budete potřebovat
Přípravu začněte procházkou v lese, kde si nasbíráte asi 10 borovicových šišek – čím budou otevřenější, tím lépe. (Pokud ještě najdete šípky nebo bukvice, vezměte je taky.) Do misky vložte nadrobno nakrájené oříšky, rozinky, semínka všeho druhu, ovesné vločky, případně pokrájené šípky a bukvice (celkem asi 100 g) a vše promíchejte. Na pánvi rozpusťte kokosový tuk (250 g) a směs do něj vsypte. Promíchejte a nechte trochu vychladnout. Když začne tuk trochu tuhnout, namočte do něj postupně všechny šišky. Následně ještě do každé šišky vpracujte pomocí malé lžičky zbylou kokosovou směs. Nakonec šišky ovažte provázkem, aby vzniklo poutko pro zavěšení. Zbývá už jen zabalit, pokud to nevydržíte, rovnou je zavěste na větve stromů a dopřejte ptáčkům dobrotu a sobě pohled, jak mi od vás chutná! No a závěrem – všem obdarovaným přejeme dobrou chuť!
Buraky