Vaříme beze zbytku: 2. díl  Rýže od oběda jako ideální surovina

V úvodním díle seriálu ,,Vaříme beze zbytku“, jsme se dozvěděli, co bude celý tento seriál obnášet a o soutěžích, které jsme si připravili.

Trvale udržitelný životní styl je velmi aktuální téma, které souvisí s naším chováním a přístupem k životnímu prostředí.

Naše chování se promítá např. jak přístupu k třídění odpadu, nakupování a konzumaci věcí, tak i samotného vaření a hospodaření v kuchyni.

Vaříme beze zbytku

Dnes se zaměříme na situaci, kdy vám zbyla rýže a vy přemýšlíte, co s ní? Věřte, že to není odpad a dá se z ní vykouzlit opravdová pochoutka!

Tentokrát nás provede šéfkuchař David Šašek (více o špičkovém šéfkuchaři níže), který  poradí, jak z ní připravit výbornou smaženou pochoutku se zeleninou, masem nebo krevetami. Je to jednoduché a na přípravu vám stačí jen pár minut. Jdeme na to.

Vaříme beze zbytku s šéfkuchařem Davidem Šaškem

Rýže od oběda jako ideální surovina

Rýže od oběda jako ideální surovina

Tento recept je ideální na využití zbylé rýže. Navíc je variabilní – můžeme si ho tak připravit se zeleninou dle vlastní chuti, přidat...

Recept - suroviny a postup

David Šašek

Recept na smaženou rýži pochází od Davida Šaška, šéfkuchaře restaurace Coda ( hotel Aria).

David vyznává minimalismus v životě i na talíři a snaží se žít tak, aby zbytečně nikoho neomezoval, nehromadil věci a bral z přírody jen minimum, které potřebuje.

„Když jsem zkusil otevřít dveře do některých velkých hotelů, kde se na hospodaření moc nedbalo, spousta potravin končila v koši, vydržel jsem tam obyčejně jen jeden měsíc. To jsem nedokázal akceptovat,” popisuje svůj přístup ke zbytečnému plýtvání.

A jaká kuchyně Davidovi nejvíce chutná?

„Česká kuchyně je na mne dost hutná a těžká a stejně už ji málokde umí poctivě uvařit, bez polotovarů a prášků. Většinou je to pro mne obrovské zklamání,” říká. Zato miluje klasické české polévky a slepičí a hovězí vývary s knedlíčky a zeleninou. Nikdy nepohrdne ani jednoduše připravenými lokálními rybami.

Další recepty od známých šéfkuchařů najdete v jedinečné knize “Tvoříme beze zbytku od společnosti EKO-KOM, a.s Publikace navazuje na téma třídění odpadu a recyklace a také odkazuje na šetrný přístup k životnímu prostředí, přírodě a trvale udržitelnému životnímu stylu a to nejen v kuchyni.

Pokud doma rádi kutíte, sledujte 2. část knihy online na samosebou.cz v seriálu “Tvoříme beze zbytku”.

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Vaříme beze zbytku". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*