Pokud jste nestihli sledovat náš seriál, pak to můžete napravit a více se o něm dozvědět v jeho úvodním díle ,,Vaříme beze zbytku“.
Trvale udržitelný životní styl je in a velmi úzce souvisí s naším chováním.
To se promítá třeba i do přístupu k třídění odpadu, nakupování a konzumaci věcí, ale i do samotného vaření a hospodaření v kuchyni.
Jídlem by se plýtvat nemělo, na tom se jistě shodneme. Ale vážně s ním neplýtváme? Ani trochu? Pojďte s námi opět nahlédnout do našeho seriálu Vaříme beze zbytku, který může inspirovat k příjemným a vítaným změnám.
V minulém díle “Rýže od oběda jako ideální surovina” nám poradil šéfkuchař David Šašek, jak ji efektivně a chutně využít.
Ve 3. díle si ukážeme, jak můžeme využít zbytek vařených brambor z neděle.
I tentokrát nás provede šéfkuchař David Šašek, o kterém se dozvíte více informací níže.
Zbytek vařených brambor z neděle aneb bramborový gratin se sýrem
Patří zbylé brambory z nedělního oběda do koše? Ani náhodou! Ideálně je využijete ve výborném gratinu se sýrem. Ten můžeme podávat...
Recept - suroviny a postupVaříme beze zbytku s šéfkuchařem Davidem Šaškem
Své první zkušenosti s vařením získal David už ve 12 letech. Pod dohledem zkušených kuchařů asistoval v kuchyni rodinného pensionu.
V té době nejspíš ani nesnil o tom, že se jednou bude učit od Siegfrieda Vidovice, Zdeňka Pohlreicha, Roberta Webstera, Laurenta Grasa a dalších světově uznávaných kuchařů.
David Šašek se v současné době řadí mezi elitu kuchařů v naší zemi a je známý tím, že k vaření používá hlavně tuzemské suroviny a maso z českých farem.
„Vyznávám minimalismus, jak na talíři, tak v životě, protože v jednoduchosti je krása…”, říká David Šašek, executive chef restaurace CODA v hotelu Aria.
Soutěž o publikaci „Vaříme / Tvoříme beze zbytku“
Vyhlašujeme soutěž o jedinečnou publikaci „Vaříme / Tvoříme beze zbytku“, látkové tašky na opakované nákupy, sadu tašek na třídění odpadu a edukativní materiály!
Odměníme tři z vás, kteří nám do zpráv na FB jakvkuchyni.cz napíší správné odpovědi na 3 otázky. Pozor, soutěž trvá do 16. 7. 2018. Hodně štěstí!
Je možné do kontejnerů na sklo vytřídit vše, co je ze skla?
- Ne, do kontejneru patří především obalové sklo (sklenice, lahve atd.).
- Ano, třídíme tam i varné sklo a sklokeramiku.
- Tříděné sklo musí být vždy vymyté a hlavně musí být vždy bez víček.
Nápověda: Pokud nevíte správnou odpověď, najdete ji v článku: “Deník učenlivé třídičky Irči aneb co jste nevěděli o obalech ze skla”.
S čím radil šéfkuchař David Šašek ve 2. díle seriálu Vaříme beze zbytku?
- Jak zužitkovat rýži od oběda.
- Jak zužitkovat vločky ze snídaně.
- Jak zužitkovat těstoviny z večeře.
Nápověda: Pokud nevíte správnou odpověď, najdete ji v článku: Vaříme beze zbytku 2. díl: Rýže od oběda jako ideální surovina.
Jak poznáte, že je určitý obal možné recyklovat a do jakého kontejneru případně patří?
- Recyklovat mohu všechny zelené, žluté a modré obaly, které patří do kontejneru odpovídající barvy.
- Je označený trojúhelníčkem s vyplněnými šipkami a zkratka z čísel a písmen v něm říká, o jaký materiál jde.
- Je označený trojúhelníčkem s nevyplněnými šipkami a zkratka z čísel a písmen v něm říká, o jaký materiál jde.
Nápověda: Pokud nevíte správnou odpověď, najdete ji v článku: “Deník učenlivé třídičky Irči: Obecné symboly pro označení obalů”.