Přinášíme vám 8. díl seriálu Vaříme beze zbytku. Dnešním dílem nás provede Oldřich Sahajdák, executive chef restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise.
Ukáže nám, že z kávového lógru dokážeme vykouzlit kávové oplatky, které nám se zářivým úsměvem pochválí každá návštěva. Jdeme na to.
Recyklace kávového lógru aneb kávové oplatky
Z kávového lógru dokážeme vykouzlit kávové oplatky, které nám se zářivým úsměvem pochválí každá návštěva. Jdeme na to.
Recept - suroviny a postupVaříme beze zbytku s šéfkuchařem Oldřichem Sahajdákem
Oldřich Sahajdák: „Všechno, co má k sobě blízko ve skutečném životě, funguje dobře i na talíři.”
Oldřich míchá suroviny tak, jak se potkají ve skutečném životě. Také to příliš nechápete? „Prase má rádo tvrdý chleba. Proto děláme řízek – vepřové obalené v chlebové krustě,” vysvětluje šéfkuchař restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise.
U jednoho příkladu však nekončí: „Králík baští zelené, my připravíme králíka se špenátem.” Tato jednoduchá filozofie v sobě skrývá mnoho pravdy. Souhlasíte?
Oldřich nám také prozrazuje, že v restauraci využívají pouze suroviny, které nás obklopují. Na talíři se nám tedy v tomto podniku s michelinskou hvězdou jen zřídka objeví něco, co nepochází z okolí 200 km z rukou schopného farmáře.
Kuchařský vzor
„Mám rád francouzské kuchaře, ale můj vzor je paradoxně Američan Thomas Keller. Jeho restaurace v Kalifornii se jmenuje The French Laundry. Je to nádherná hospoda ve vesnici a nabízí úžasná jídla. Má svou vlastní zahradu, kde si pěstuje všechny suroviny, bylinky, mají tam kytky, které dávají večer na stůl,” vypráví nám Oldřich o jednom z nejlepších kuchařů na světě.
Pokud vám utekly předchozí díly, přišli jste o hezké povídání s executive chefem restaurace Zátiší Igorem Chramcem. Ale žádný strach, k článkům se můžete jedním kliknutím hravě vrátit. Pokud vás zajímá, jak dokáže Igor Chramec upotřebit zbylou majonézu, nebo jak starý chléb promění ve výborný jablkový koláč, můžete se k nim vrátit v předchozích dílech na webu jakvkuchyni.cz.
Zúčastněte se soutěže s Vaříme beze zbytku!
Sledujte seriál “Vaříme beze zbytku” také na Facebooku a soutěžte s jakvkuchyni.cz o krásné ceny!
Pro 3 z vás, kteří správně odpoví, máme připraveny krásné ceny: exkluzivní publikaci „Vaříme / Tvoříme beze zbytku“, látkové tašky na nákupy, sadu tašek na třídění odpadu a edukativní materiály.
Soutěž trvá do 16. 11. 2018. Pravidla soutěže naleznete zde.
Odpověď na soutěžní otázky nám zasílejte do zpráv na www.facebook.com/jakvkuchyni.
V jaké restauraci pracuje Oldřich Sahajdák jako šéfkuchař?
- La Degustation Bohême Bourgeoise.
- La Degustation Bourgeoise.
- La Degustation Bohême.
Recyklační symbol PP 5, který můžeme vidět na plastových obalech značí:
- Polypropylén.
- Polystyren.
- Ostatní plasty.
Nápověda: Pokud nevíte správnou odpověď, najdete ji v článku “Deník učenlivé třídičky Irči aneb co jste nevěděli o třídění plastu”.
Nápojové kartony se během recyklačního procesu dostávají do papíren, kde se dále rozmixují:
- Ve vodní lázni
- Nemixují se
- Energeticky se využijí
Nápověda: Pokud nevíte správnou odpověď, najdete ji v článku “Deník učenlivé třídičky Irči aneb co jste nevěděli o nápojových kartonů”.