Dnešním dílem nás opět provede úžasný Oldřich Sahajdák a i tentokrát nám předá jeden praktický recept, který si založíme do domácí kuchařky a budeme se k němu rádi vracet. Rybí křupky s tvarohovou pomazánkou vypadají skvěle a stejně tak i chutnají. Jak na to?
Rybí křupky s tvarohovou pomazánkou
Kůži z ryby už nemusíte vyhazovat. Využijete ji jako chutnou pochoutku, třeba na párty.
Recept - suroviny a postupVaříme beze zbytku s šéfkuchařem Oldřichem Sahajdákem
Oldřich Sahajdák: „Pro mě je každý den zážitek beze zbytku… Žiju šťastný život…”
Své vyprávění začíná tento sympatický šéfkuchař rokem 89. V té době mu bylo pouhých 13 let a plně si uvědomoval, co se právě děje. Čím naše země prochází. Jak je to možné? „Všechno jsem se dozvídal ve škole, ne od učitelů, samozřejmě, ale měli jsme tam jednoho kluka, který všechno věděl. Všechno nám vyprávěl. Počítám, že jeho rodiče byli utlačovaní… On to měl z rodiny a dokázal to šířit mezi spolužáky.” Pokud by k převratu nedošlo, Oldřich by v České republice nezůstal. Vařil by někde venku. Někde, kde to nestojí za houby.
Nejdůležitější setkání v životě
„Setkání s manželkou. Prostě jsem se s ní setkal, bylo mi 33 a hned jsem měl pocit, že je to ta pravá. Byla to láska na první pohled. Potkal jsem ji v Lokále (hospoda naproti mé restauraci). Dělala tam manažerku, a když ho uváděli do provozu, zaskočil jsem si tam na pivo,” vypráví nám Oldřich, jak ho láska k pivu přivedla i k lásce životní.
Nejkrásnější místo na světě
„Doma. Tady jsem nejšťastnější. Líbí se mi i Londýn a Berlín,” zní stručná odpověď na otázky, kde to má šéfkuchař restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise nejraději. A co česká jídla, jaké je to nejoblíbenější? „Chutnají mi omáčky, mám rád králíka se špenátem, dršťkovou, svíčkovou, slepici na paprice.”
Životní filozofie
Teď si ukážeme, jak se úspěšný šéfkuchař dívá na stravování v širším kontextu: „Jídlo je vlastně jen náplň do motoru, naleješ a naházíš to do sebe a jedeš… Ale to není moje filozofie. Někde jsou rádi, že se vůbec najedí, nepřemýšlejí jak, ale řeší problém co. Proto bychom my, kteří tento problém nemáme, měli při vaření myslet (nerad to slovo používám, ale sem patří) udržitelně.”
O přístupu k vaření Oldřicha Sahajdáka jsme si povídali v minulém díle Jak z kávového lógru vykouzlíme vynikající kávové oplatky?
1B, 2A, 3A