Pórková nať nepatří do koše, ale na talíř! Pórek obsahuje velké množství vitamínů, podporuje činnost mozku, snižuje tuky v krvi a je přírodní zbraní proti bakteriím a plísním. To už je pěkná řádka důvodů, proč bychom měli tuto zeleninu zařadit do našeho jídelníčku! Zkuste vařit beze zbytku s Jakvkuchyni.cz!
Proč jíst pórek?
- Pórek je přírodní zbraní proti bakteriím a plísním. Obsahuje také cenné živiny, které působí antibakteriálně.
- Fosfor obsažený v pórku povzbuzuje činnost mozku a podporuje snižování tuků v krvi.
- Je zdrojem vitamínů A, C, K, B1, B6 a kyseliny listové.
- Díky obsahu silic podporuje tvorbu moči a tím čistí močový měchýř.
Jak poznat kvalitní pórek?
Čerstvý pórek vypadá již na pohled křupavě. Je pevný, lesklý, zářivě zeleno-bílý. Měkké kusy s povadlými listy nekupujme, takový pórek má své nejlepší chvíle za sebou.
Při nákupu si také dejme pozor na případnou plíseň, ta našemu zdraví rozhodně neprospěje.
Pórek je v české kuchyni velmi oblíbený. Přidáváme ho například do:
- pórkové polévky;
- omáček;
- rýže a vykouzlíme z něj i výbornou pomazánku.
DOBRÉ VĚDĚT
Kdo je Igor Chramec podle kterého si připravíme tip na vaření beze zbytku? Ve vyhlášené restauraci Zátiší pracuje několik let jako executive chef. K vaření se dostal již v dětství. Otec, matka i babička výborně̌ vařili. Nepřekonatelné́ kulinářské zážitky má proto z domova a dodnes si je pamatuje. V dospělosti procestoval celý svět, ochutnal exotické pokrmy, ale nakonec se vrátil zpět do střední Evropy, do Prahy. Zde žije s manželkou. „Zjednodušil jsem pohled na jídlo a hledal krásu v přirozeném tvaru surovin. Začal jsem přemýšlet o tom, co všechno se dá zpracovat beze zbytku.
Vařit beze zbytku je výzva, protože vše funguje trošku jinak, zbytkovým surovinám je třeba věnovat více pozornosti, více si s nimi vyhrát po chuťové́ stránce, vybalancovat chutě tak, aby byl výsledek opravdu dokonalý,” říká o své cestě k vaření beze zbytku Igor.
Více inspirace v seriálu Vaříme beze zbytku.
A jaké největší ocenění, které získal? Prázdný talíř!
Pórková nať rozhodně nepatří do koše, ale na talíř. Pórek s jablkem, medem a citronem, chutná baječně! Jak na to poradí v receptu...Salát z pórkové natě s jablky
Proč vznikla kuchařka Vaříme beze zbytku?
Obyvatelé Evropské́ unie vyprodukují průměrně každý́ rok 88 milionu tun potravinového odpadu v celkové́ hodnotě 143 miliard eur.
Za celou polovinu potravinového odpadu jsou zodpovědné́ domácnosti, které́ vyhazují nezužitkované́ jídlo, ale i odpad, jako jsou slupky od jablek či brambor. To je ohromné množství potravin, které by šlo ještě efektivně využít.
A právě proto vznikla publikace „Vaříme / Tvoříme beze zbytku“, ve které se přední čeští šéfkuchaři podělí nejen o svůj příběh, ale doporučí výborné recepty, při kterých se využívá maximální množství surovin, například:
- mléčná rýže bez laktózy s malinami podle Davida Šaška;
- křupavé chlebové vločky v podání šéfkuchaře Davida Šaška;
- pečená páteř z lososa pod bylinkovým máslem v podání šéfkuchaře Marka Šády;
- pesto z mrkvové natě se špagetami v podání šéfkuchaře Igora Chramce.