Vliv hub na naše zdraví a dietní houbové mňamky! Jak připravit houby, abychom si nepoškodili zdraví?

Jedlé houby jsou našemu zdraví velmi prospěšné, a to především z pohledu minerálních látek a stopových prvků, kterých mají celou řadu. Naopak obsahují poměrně malé množství sodíku a jsou tím pádem vhodné např. pro osoby s vysokým krevním tlakem, kterých dnes kvůli stálému přesolování přibývá. Houby obsahují velmi málo kalorií a v jídelníčku by jistě chybět neměly také díky obsahu vitamínů B2 a B3, které pozitivně ovlivňují řadu pochodů v organismu. Pravidelná konzumace hub podporuje náš imunitní systém a studie ukazují, že jsou prevencí před vznikem rakoviny. hřibyNejlépe uděláme, když si houby nasbíráme sami nebo v rámci rodinného výletu. Již samotný sběr, jako fyzická aktivita povětšinou v lesích a na horách, má blahodárný vliv na naše zdraví. Čerstvý horský vzduch, vůně mechu a jehličí, příroda a klid kolem nás, to je bezpochyby ideální terapie!

Shitake a enoki – perly asijské kuchyně

Existují druhy hub, které naše zdraví ovlivňují významněji, a to z důvodu většího obsahu účinných látek nebo obsahu látek unikátních. Takovou houbou je například shitake. Shitake je původem z Japonska. Pravidelná konzumace významně podporuje imunitní systém, je prevencí únavového syndromu a mimo jiné příznivě ovlivňuje metabolismus tuků díky látce eritadenin. Shitake lze upravovat jakýmkoli způsobem, nejlépe se hodí do polévek či omáček. Shitake lze koupit sušenou v obchodech se zdravou výživou nebo čerstvou ve větších marketech. Další z řady hub, která je méně známá než shitake, ale o které je jistě dobré se zmínit, je enoki. Podobně jako shitake je enoki významnou medicínskou houbou Asie, která se hojně používá nejen v gastronomii. S enoki dokážete krásně ozdobit salát, hlavní chod či polévku. Enoki  je možné zakoupit čerstvou ve velkých obchodech či na některých tržištích. V každém případě je vhodné konzumovat houby pravidelně – alespoň třikrát do měsíce v polévkách, omáčkách, zeleninových směsích, salátech, pomazánkách apod. Je vhodné vyrazit na houby s někým, kdo jim rozumí a pozná základní jedlé houby.  Vždy se těším na konci léta na výlety do Jeseníků, kam vyrážíme s rodinou na hřiby! Houby vždy byly součástí našeho jídelníčku a bylo by škoda na ně zapomenout.

Houbová omáčka s celozrnnou rýží a seitanem

Houbová omáčka s celozrnnou rýží a seitanem

Houby Shitake lze upravovat jakýmkoli způsobem, nejlépe se hodí do polévek či omáček. Shitake lze koupit sušenou v obchodech se zdravou...

Recept - suroviny a postup
Houbové „rizoto“ z čiroku

Houbové „rizoto“ z čiroku

Čirok je vynikající obilovina, bohatá svým vyváženým obsahem sacharidů, bílkovin, vlákniny a minerálů.

Recept - suroviny a postup
Extra porce zdraví: Salátek z hub Enoki a topinkou z kváskového chlebu

Extra porce zdraví: Salátek z hub Enoki a topinkou z kváskového chlebu

S enoki dokážete krásně ozdobit salát, hlavní chod či polévku. Enoki je možné zakoupit čerstvou ve velkých obchodech či na některých...

Recept - suroviny a postup

 

Článek připravil výživový poradce Jakub Pawlas

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*