Kynuté těsto lehké jako vánek rozplývající se na jazyku plněné lahodnou marmeládou. Navrchu křupavá kůrka zlatavého těsta posypaná cukrem s vanilkovou příchutí – tahle kombinace okouzlí chuťové buňky snad každého gurmána. Kdy a kde vznikla tato smažená pochoutka? Jak se dostala až do Čech a recept, jak si upéct měkoučké koblížky doma prozradí Jakvkuchyni.cz!
Koblihy znali již staří Egypťané a Řekové
Historie koblih sahá až do starého Egypta a Řecka. Právě zde si lidé pochutnávali na kulatém pečivu, kterému říkali “Globuli”, neboli “Kulička”.
Starověké Globuli pekaři plnili mákem nebo medem a každý kuchař měl svůj vlastní recept.
První rakouská pekařka koblih
I když koblihy znali již dávné civilizacestaří Egypťané, my v Česku je máme spojené především s Rakouskem a Vídní. Právě zde je poprvé usmažila Cäcilie Krapfová.
Plnila je ovocnou směsí a prodávala pod názvem “CCillikugeln”.
Později koblihy získalyi název po této vyhlášené pekařcejméno po ní, tedy “Krapfen”. Toto slovo totiž v němčině znamená kobliha.
Legendy o vzniku koblih
Jak už to bývá, ke každému pokrmu se pojí legenda o jeho vzniku, ne jinak je tomu u koblih. Není tomu jinak ani u koblih. Pověst říká, že se jednoho dne Cäcilie tak rozhněvala na svého muže, až po něm při hádce hodila kousek těsta. To se od muže odrazilo a spadlo do hrnce s vroucím tukem. A voilà, skvostný dezert, který milují lidé na celém světě, byl na světě.
Druhá legenda vypráví příběh jednoho berlínského cukráře. Ten prý dříve sloužil ve válce a střílel z kanonu. Díky tomu ho napadlo péct sladké pochoutky ve tvaru děloveckých koulí.
Ať už je původ koblih jakýkoliv, důležité je, že si na nich můžeme nyní pochutnávat i my a zakoupíme je v téměř v každé pekárně.
Koblihy během masopustu
Koblihy se ve středověku podávaly především v období masopustu. Smažily se vždy poslední čtvrtek, kterému se říkalo „tučný čtvrtek“.
Toho dne se tyto sladké pochoutky staly symbolem a dárkem pro všechny veselé účastníky masopustu.
ZAJÍMAVOST
Během 14. století vzniklo pojmenování pro člověka, který koblížky smažil. Říkalo se mu „pekař kobližník“ nebo „pekařka kobližnice“.
Jaké náplně použít do koblih?
Dříve české hospodyňky plnily koblihy všemožnými náplněmi – objevili bychom v nich marmelády, povidla nebo různé druhy bylinek (například šalvěj či řeřichu).
Dnes si v koblihách můžeme dopřát třeba čokoládu, vanilku, krémy, smetanu a koblihy se dokonce pečou i na slano.
Nadýchané koblížky a jahodovým džemem a vanilkou
Dobrá kobliha by měla být nadýchaná jako vánek, se světlým proužkem po obvodu a zlatá na povrchu. Jak si doma upéct lahodné domácí...
Recept - suroviny a postup