Paprika je v našich kuchyních vděčným společníkem. Má velmi všestranné použití, je snadno dostupná, chutná dobře a navíc je zdravá. Můžete si ji zapéct, ugrilovat, uvařit, sníst syrovou,nebo třeba usušit, možností je spousty.
Pro zdraví
V paprice najdeme celé spektrum minerálních prvků (sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, zinek a mangan), ale také vitamíny A, B, D, E a zejména C. Také v ní naleznete tělu prospěšnou vlákninu. Pokud se u výběru papriky rozhodujete na základě barvy, tak vždy šáhněte po té červené. V té totiž naleznete nejen karoten lykopen, která preventivně působí proti rakovině prostaty, ale také velké množství vitamínu C. Pokud je na výběr, sáhněte vždy po paprikách domácí produkce, transport snižuje jejich nutriční hodnotu.
Zajímavost: Štiplavost u některých paprik má na svědomí látka kapsaicin, tu najdete v různé koncentraci skoro ve všech druzích paprik (i těch sladkých), hodně pálivá forma papriky se označuje jako chilli paprička, naopak zcela nepáliví je kapie, která tuto látku vůbec neobsahuje. Tento alkaloid nezpůsobuje jen charakteristickou chuť paprik, ale také tiší bolest, pomáhá trávení a dokonce příznivě ovlivňuje funkci štítné žlázy. Ale ani to není vše, zároveň umí snižovat hladinu krevního cukru, působí jako prevence aterosklerózy, nebo jej můžete využít k uvolnění zatuhlého svalstva. Bohužel některým osobám může čerstvá paprika způsobovat komplikace s trávením. Proto je dobré držet se několika jednoduchých rad.
- Vždy jezte papriku čerstvou a hlavně mladou
- Starší paprika se hodí spíš na tepelnou úpravu
- Pokud máte problém i s mladou paprikou je to zapříčiněno její slupkou, proto je třeba ji odstranit. Bohužel toto je možné pouze upečením
- Pokud je kapsaicin špatně stráven, poznáte to i při stolici
10 způsobů na využití v kuchyni
- Syrová – nakrájejte si ji na talíř a ozdobte dle libosti, papriky jsou vděčnou odpolední svačinou do práce
- Sušená – papriku si můžete usušit a sušenou ji využívat do polévek nebo zeleninových směsí
- Orestovaná s vajíčky jako chutná snídaně
- Pečená – papriku můžete zapéct na mnoho způsobů, jeden recept na pečenou papriku najdete níže
- Plněná – kdo by neodolal klasice, tedy plněným paprikám s rajčatovou omáčkou?
- Na pomazánky – paprika, nejlépe kapie, chutná skvěle v tvarohových pomazánkách
- Nakládaná – naložit papriku můžete do zelí nebo oleje.
- Sterilovaná paprika je chutná především v zimě jako příloha k různým pokrmům nebo studené kuchyni
- Smažená – papriku si můžete také osmažit jako řízky
- Grilovaná – výborná je jen tak z grilu nebo pokud ji grilujete v alobalu s ostatními druhy zeleniny
Naložte si papriky! Očištěné a usušené papriky pečte na plechu při teplotě 150 stupňů zhruba 10 minut, poté je oloupeme a naplníme do sklenic, kde přidáme stroužek česneku a pár kuliček pepře. Můžete také přidat své oblíbené koření. Sklenice zalejte olivovým olejem, uzavřete a skladujte na suchém a temném místě.
Zapečené papriky
Kdo by neznal plněné papriky! Tato varianta je proti té tradiční dietnější a rychlá na přípravu. Můžete je taky připravit jako...
Recept - suroviny a postupItalský salát s kuskusem
Viva Italia! To si budete říkat, až vyzkoušíte tento lehký salát, který vás jedním soustem přenese na slunné pobřeží. A zvládne jej i...
Recept - suroviny a postup