Zdravé oříšky vám dodají minerály a vitamíny. Jak je zařadit do jídelníčku?

Na snídani, svačinku i večeři můžete jíst ořechy. Jsou totiž zdravé, plné nenasycených mastných kyselin, obsahují antioxidant vitamín E, hořčík pro zdravou nervovou soustavu a kyselinu listovou. Doporučenou hrst oříšků denně nepřekračujte, protože ořechy obsahují hodně kalorií. Díky vysokému obsahu vitamínů B a antioxidantů prospívá konzumace ořechů také naší pokožce a nehtům. Ani vlasy přitom nepřijdou zkrátka – ořechy obsahují biotin, vitamin B7, který posiluje vlasy a snižuje jejich vypadávání.

orech-velkyobr

Chytrá kaše

Ráno si uvařte zdravou ovesnou kaši a posypejte ji vlašskými nebo lískovými ořechy. Recept na ovesnou kaši najdete zde. Pokud ji vaříte na večeři, namelte i trochu máku. Obsahuje látky, které uklidňují a podporují spánek.

Zkuste ořechy přes noc namočit! Aktivují se v nich enzymy a jsou i lépe stravitelné.

 Zdravá přesnídávka nejen pro školáky

Nejen na výpravy po horách se hodí směs ořechů, hrozinek a čokolády. Tento „trail mix“ (anglicky směs na túry) si můžete jednoduše vytvořit doma, stačí smíchat ořechy a sušené ovoce. Tato přesnídávka je velmi vhodná pro školáky, protože dodá spoustu energie a výživy pro mozek. I proto se jí říká studentská směs.

Ořechové mléko

mandlove-mlekoChcete vyzkoušet nový trend? Mléka z ořechů nebo dalších plodů použijte místo kravského mléka. Jak je vyrobit jsme psali v článku Rostlinné mléko si vyrobte sami – za pár korun. Je vhodné nejen pro ty, kdo trpí nesnášenlivostí bílkoviny kravského mléka, ale je i zdravým doplňkem stravy těch, kdo mléčné výrobky bez problému mohou jíst. Z tekutiny se hodnotné látky daleko lépe vstřebávají a tělo je využije snadněji. Výborné jsou třeba jako základ koktejlů, stačí je rozmixovat s mraženým ovocem, dosladit medem a okořenit třeba skořicí. Mňam!

Jaké ořechy jsou nejzdravější?

mandle-velkyobrKešu oříšky jsou skvělý zdrojem železa. Vyzkoušejte vegansku variantu sýru: kešu oříšky namočte na dvě hodiny do trošky vody a v té je pak rozmixujte s trochou soli, kořením a lahůdkovým droždím (o tomto zázraku jsme psali v článku Droždí a kvasnice – superpotraviny za pár korun). Pouhých třicet gramů (malá hrst) vlašských ořechů významně snižuje hladinu cholesterolu. Paraořechy obsahují draslík, hořčík a selen. Mandle jsou skvělým zdrojem vápníku a draslíku, mandlové mléko je proto více než plnohodnotnou náhradou kravského mléka. Pekanové ořechy jsou nejblíže vlašským ořechům, hodí se více ke sladkým pokrmům. Makadamové ořechy patří mezi dražší ořechy, ovšem pro labužníky jsou velkou pochoutkou. Piniové oříšky obsahují zinek, množství vitaminů skupiny B a bílkoviny. Velmi často se kombinují s omáčkou pesto, která je velmi typická pro italskou kuchyni.

Tipy a rady

  • Měli bychom se vyhnout ořechům, které jsou zbarvené místy na žluto. Znamená to, že tuk v oříšcích zoxidoval.
  • Vyloupané ořechy můžeme uchovávat zmražené v mikrotenových sáčcích, vydrží i rok.
  • Vlašské ořechy potřebují suché a temné místo, olej v jádrech snadno oxiduje.
  • Hořké ořechy ztrácejí své blahodárné účinky
  • Vyrobte si ořechy v medu. Vlašské ořechy (nemusíte tepelně upravovat) vsypte do sklenic a zalijte medem. V případě lískových oříšků je musíte tepelně upravit – stačí je opražit na sucho na pánvi a pak pročistit papírovým ubrouskem. Necháme minimálně týden odležet na tmavém místě.
  • Zavařte si vlašské ořechy do sklenic! Čisté a umyté sklenice naplňte oloupanými vlašskými ořechy, utěsněte víčkem a zhruba dvacet minut vte ve vodě kolem 80 stupňů Celsia. Skladujte na tmavém místě.
Super jednoduché a chutné oříškové sušenky

Super jednoduché a chutné oříškové sušenky

Když nemáte čas na složité a dlouhé pečení, přijde vám vhod tento jednoduchý recept. I neohlášené návštěvě můžete tak ke kávě...

Recept - suroviny a postup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*