Encyklopedie potravin

Pokud rádi vaříte, zkoušíte nové recepty, zajímáte se o novinky ze světa potravin a nejste lhostejní ke třídění odpadů, tak jste tu správně!
Mezi zeleninu patří celý soubor jedlých částí různých rostlin, které se uplatňují v různé míře ve výživě člověka. Může se jednat o kořeny, bulvy, listy, natě, pupeny, květenství a plody. Hlavní složkou zeleniny je, stejně jako u ovoce, voda. Zelenina obsahuje 80 – 97 % vody. Je výborným zdrojem vlákniny a obsahuje široké spektrum vitaminů, enzymů, minerálních a dalších ochranných látek.
Zelenina je pro naše tělo nenahraditelná. Výživová hodnota jednotlivých druhů zeleniny závisí na části, která je určená ke konzumaci. Důležitou vlastností zeleniny je, že působí na organismus zásadotvorně. Díky celé řadě ochranných látek, působí zelenina proti vzniku řady civilizačních chorob. Při její pravidelné konzumaci můžeme snížit riziko onemocnění srdce a cév, některých druhů rakoviny, nadváhy, diabetu a řady trávicích potíží.
Listová zelenina má nízkou energetickou hodnotu a vysoké procento vody. Z toho důvodu listy rychle vadnou, protože ztrácí vodu.
Listy obsahují velké množství vitaminu C, kyseliny listové a minerálních látek. Karoteny jsou obsaženy zejména v tmavě zelených nebo červených listech.
Kořenová zelenina obsahuje sacharidy a tím má, oproti jiným druhům zeleniny, vyšší energetickou hodnotu. Naopak obsah vitaminu C je nižší než u zeleniny listové. Mrkev například obsahuje karotenoidy (karoten), které jsou hlavním zdrojem vitaminu A. Zelenina obsahuje látky, které mají na tělo blahodárné antioxidační účinky, neboť snižují škodlivost volných radikálů, které se do těla dostávají potravou či vzduchem.
Jíst se dá jak syrová, tak různě tepelně upravená, ať už ji vaříme v horké vodě nebo jen v páře, smažíme, nebo ji grilujeme, opečeme na pánvi, nebo v troubě. Některé druhy zeleniny pro uchování cenných látek můžeme spařit jen horkou vodou (například brokolice, květák nebo kapusta). Zelenina je pak křehká, spařením vynikne její chuť a aroma a neztratí tolik vitaminů, jako kdybychom ji vařili v horké vodě. Zachová si také přirozenou barvu čerstvé zeleniny.
Zelenina může být zejména na povrchu kontaminována nebezpečnými bakteriemi , parazity, viry či sporami plísní, které mohou vyvolat zejména průjmová onemocnění. Ke spotřebě bychom měli vybírat zeleninu čerstvou (bez známek zaplísnění nebo hniloby), povrchově nepoškozenou a viditelně nepotřísněnou zeminou. Před jejím použitím bychom ji měli důkladně osprchovat nebo omýt pitnou vodou (zejména zeleninu plodovou a listovou určenou ke spotřebě za syrova). Příprava zeleniny (loupání, škrabání apod.) představuje rizikové operace, které by měly být prováděny odděleně od manipulace s potravinami k přímé spotřebě. Následně bychom měli zamezit kontaktu mezi zeleninou již omytou nebo oloupanou a zeleninou ještě neomytou (riziko opakované kontaminace).
Zelenina obsahuje dusičnany. Jsou to soli kyseliny dusičné, které přirozeně kolují v rostlinné i živočišné říši. Jejich obsah se v zelenině zvyšuje v důsledku používání umělých hnojiv. Dusičnany samy o sobě škodlivé nejsou, ale v těle se přeměňují na dusitany. Ty se vážou na červené krevní barvivo hemoglobin a blokují tak přenos kyslíku v těle. To může způsobit dýchací problémy dětí doprovázené modráním tkání. Dále se uvádí, že dusitany způsobují bolesti hlavy, kožní problémy a mají karcinogenní účinek. Mezi druhy zeleniny s vyšším obsahem dusičnanů patří hlávkový salát, špenát, červená řepa, ředkvičky čí čínské zelí.
Alergeny: Potravinová alergie může vzniknout na jakýkoliv druh zeleniny, záleží na reakci v daném lidském těle. Zeleninovou alergii způsobují proteiny v plodech nebo zbytky pylu z jiných, alergie způsobujících rostlin. Většinou se objevují otoky v ústech, svědění a pálení jazyka, měkkého patra, pálení v krku nebo potíže s polykáním.
Alergie ze zeleniny jsou relativně mírné a v některých případech se dají zneškodnit tepelnou úpravou, neboť tak dochází k narušení bílkoviny, která je spouštěčem alergické reakce, a organismus ji poté lépe toleruje. Pokud tepelná úprava nepomáhá a alergické reakce dále přetrvávají, je nutné určitý druh zeleniny zcela z jídelníčku vyřadit. U malých dětí je nutné se vždy poradit s pediatrem či alergologem o dalším postupu a raději neexperimentovat, neboť alergie jsou často zkřížené.
Zeleninu dělíme nejčastěji podle části rostliny, pro kterou je především pěstována a konzumována, u některé zeleniny konzumujeme více částí, proto patří i do několika druhů.
Plodová zelenina je taková, která má jedlé plody. Dělíme jí na dvě skupiny:
V 16. století, přesněji ve dvacátých letech, přivezli žlutá a červená rajčata španělští dobyvatelé do města Sevilla. Brzy tamní kuchaři zjistili, že výborně chutnají s česnekem, cibulí a olivovým olejem. Odtud se rajčata rozšířila do španělských enkláv v Itálii, severní Africe a na Středním východě.
Původně pochází ze Střední a Jižní Ameriky. Existuje více než 100 druhů. Papriku používali již peruánští indiáni před více než 3 tisíci lety. Na našem území se začala paprika pěstovat již od konce 16. století.
Původně rostl v subtropické Africe, následně byl rozšířen do Asie, resp. do Číny cca před 500 lety před Kristem. Lilek může dosáhnout váhy až 2 kilogramů.
Do Evropy se dostala koncem 15. století z Jižní Ameriky. Jeden ze druhů tykve byl pro své léčivé účinky pěstován za vlády Karla Velikého.
Okurky pochází z jižní Asie oblast dnešní Indie a Číny, odkud se rozšířily do celého světa. U nás vešly ve známost ve středověku kolem 16. století
Původně rostl v oblastech subtropické Afriky. Z období starého Egypta je znám vodní meloun.
Též také cukina, vznikla šlechtěním tykve obecné v Itálii.
Kořenová zelenina je bohatá na sacharidy, ovšem obsahuje menší množství vitaminu C. Velmi snadno se skladuje a místo vaření je lepší ji dusit nebo připravit v páře.
Patří mezi ni mrkev, petržel, řepa, celer, tuřín, ředkvička, nebo křen.
Prapůvodní barva je fialová a bílá. V 17. století byla vyšlechtěna přes žlutou a červenou do barvy, jak ji dnes známe. Jako kulturní rostlina byla známa již před 2000 lety.
Pochází z východního Středozemí a rozšířila se do celého mírného pásma.
Pochází ze západní Asie a oblastí kolem Kaspického moře.
Celer znali již obyvatelé starověkého Egypta, Římané a Řekové. V té době byl symbolem smutku a smrti. Byl zasvěcen bohům podsvětí.
Vznikl jako kříženec hlávkového zelí a vodnice. Je vhodný do polévek.
Pochází z Asie. Vyskytovala se hodně ve Středomoří. U nás se začala používat koncem 18. století.
Křen se vyskytuje na Novém Zélandu, v oblastech Eurasie, Severní Afriky, Severní Ameriky. Strouhaný křen se používá např. při chřipce, na zanícené klouby, při zápalu plic aj.
Z listové zeleniny se konzumují buď listy nebo stonky. Bývá častěji konzumována syrová v nejrůznějších míchaných salátech. Obsahuje velké množství chlorofylu. Řadíme sem salát, chřest, celer, zelí, čínské zelí, špenát.
Pochází ze Středomoří, odkud ho k nám přivezli mniši, kteří ho tam pěstovali ve svých zahradách.
Pochází ze Středomoří. Bylo běžně známo ve Střední Evropě již v raném Středověku (konec 8. století našeho letopočtu).
Do Evropy se pekingské zelí dostalo poměrně pozdě, někdy koncem 18. století. Teprve až ve dvacátém století se začalo s jeho masivním pěstováním.
Pochází z jihozápadní Asie, Přes Sýrii a Arábii se dostal do Severní Afriky, dále do Španělska a postupně celé Evropy.
Pěstuje se pro lusky či plody. Obsahuje vysoké množství bílkovin, proto je vhodná pro vegetariány. Mezi luskovou zeleninu řadíme hrách, fazole, čočku, sóju
Původem je z východního Středomoří. V Evropě je znám již z období neolitu.
Pochází z Nového Světa, odkud se postupně dostaly do všech koutů světa.
Pochází z Přední Asie, je součástí lidské potravy od neolitu. Má nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin.
Byla známa již před 5 000 lety. Její domovinou je Asie.
Konzumuje se část nazývaná cibule. Má velké množství antibakteriálních látek. V kuchyňských receptech má četné využití. Řadíme sem cibuli, česnek, pórek, pažitku, šalotku
Cibule byla známa již za Sumerů, zmínka o ní je např. i v učených knihách starověké Indie a Číny.
Pochází z oblastí Mongolska a Kirgizské stepi, odtud se dostal do Číny. V hojné míře byl používán ve starém Egyptě.
Pochází z jižní Evropy a jihozápadní Asie. Byl pěstován již Egypťany, Řeky, Římany.
Košťálová zelenina jsou rostliny rodu brukev z čeledi brukvovité. Mají ztloustlou lodyhu, kterou nazýváme košťál. Do této skupiny řadíme zelí, kapustu, květák, brokolici, kedlubnu.
Byla známa již v antice. Kapustu pěstovali Egypťané.
Pochází ze Středomoří, její blahodárné účinky znali již staří Římané.
Pochází z dnešního Kypru, součástí stravy je již od 6. století před naším letopočtem.
Mezi lahůdkovou zeleninu řadíme například chřest, fenykl, artyčok, rebarboru, kukuřici cukrovou.
Jedná se o mladé šupinaté výhonky vytrvalé rostliny, které mají bílou, narůžovělou nebo světle zelenou barvu. Chuť je jemná až nasládlá.
Fenykl pochází z jižních oblastí Evropy. Jeho listy vytváří bulvy, které mají silně aromatickou vůni a chuť. Většinou je zbarven dozelena, ale může být i bílý. Je potřeba jej včas spotřebovat, jinak hnědne. Používá se jak tepelně upravený, tak ve studené kuchyni.
Artyčok je typický svou bodlákovitou hlavicí. Každý, kdo s jeho úpravou má již zkušenosti, ví, že je potřeba určitý trénink k tomu, než se jej naučíme správně opracovat. Ke konzumaci se totiž používá jen srdíčka (dužnina) a dužnaté listeny poupat. Rozlišují se různé odrůdy, mohou být fialové, zelené, ale i bílé. Syrový artyčok je téměř bez vůně a chuti.
Český spotřebitel je v dnešní době zvyklý na geografickou rozmanitost původu základních potravin. Naše možnost výběru z obrovské škály produktů je však vykoupena krom sporné chutě či vůně dovážených produktů také dalšími problémy. Pokud si uděláme v prosinci zeleninový salát z dovezených paprik, rajčat či okurek, tak obsah vitaminů a minerálů může být nižší v porovnání se sezónní zeleninou.
O tom, zda je bio zelenina pro vás lepší či horší vás tu přesvědčovat nebudeme. My vám tu s jistotou můžeme říct jen to, že bio zelenina by neměla být hnojena průmyslovými hnojivy.
Bio zelenina, která se prodává, musí být označena bio logem. Ve specializovaných prodejnách biopotravin je vám prodejce povinen předložit certifikát o původu prodávaných produktů.
Zelenina chutná nejlépe čerstvá, o tom není sporu. Vhodnou alternativou, především v zimních měsících, může být kvalitní česká mražená zelenina. Dávno jsou pryč doby, kdy se zamrazovala podřadná zelenina nebo dokonce ta, která se neprodala v čerstvém stavu. Několik výzkumů dokonce prokázalo, že „čerstvá“ zelenina dovážená přes půl kontinentu obsahuje méně živin než ta naše česká mražená, která je zamražena několik málo hodin po sklizni.
Jak již bylo výše uvedeno, nejlepší je pro nás zelenina čerstvá, jelikož při konzervaci dochází k větším ztrátám živin. V současné době je kladena pozornost na šetrné technologické postupy při konzervování. Tím je zajištěno, že ztráty důležitých živin jsou v současné době nižší než v dobách předchozích. Díky konzervované zelenině máme kvalitní náhradu čerstvé zeleniny po celý rok.