|
Hlávkové zelí, které je dnes běžně k dostání v obchodech, bylo vyšlechtěno z brukve zelné a pěstuje se už od dob prvních Římanů. O jeho rozšíření do střední a jižní Evropy se ve středověku zasloužila i severoněmecká obchodní společnost Hansa, pro kterou zelí představovalo důležitý vývozní artikl. Také mořeplavci vozili na lodích sudy s kysaným zelím. Dnes bychom řekli, že sloužilo jako „doplněk stravy“, který jim při dlouhých plavbách zajišťoval pravidelný přísun vitaminů a chránil je tak před obávanými kurdějemi – onemocněním způsobeným nedostatkem vitaminu C.
|
Porce
4 porce
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
- Nejprve si připravte náplň. Kozí sýry rozřízněte na poloviny a ty pak ještě podélně naplocho rozkrojte.
- Pistácie nadrobno nakrájejte nebo rozdrťte pomocí kuchyňského válečku.
- Zelí rozeberte na jednotlivé listy. Vložte je do vroucí osolené vody a asi 3 minuty je povařte. Pak je sceďte a rozložte na prkénko.
- Vždy na silnější část listu položte 1 kus sýra, doprostřed přidejte lžičku brusinkové marmelády, zakryjte druhou „půlkou“ sýra a hojně posypte pistáciemi. Potom závitek smotejte.
- Až takto naplníte všechny listy, naskládejte závitky spojem dolů do zapékací misky pečlivě vymazané olejem.
- Povrch pokapejte citronovou šťávou a nádobu přiklopte víkem nebo poklicí.
- Rozehřejte troubu na 185 °C a závitky krátce (asi 10 minut) zapečte.
.
Líbí se mi vaše recepty.