Zelné závitky s kozím sýrem

Hlávkové zelí, které je dnes běžně k dostání v obchodech, bylo vyšlechtěno z brukve zelné a pěstuje se už od dob prvních Římanů. O jeho rozšíření do střední a jižní Evropy se ve středověku zasloužila i severoněmecká obchodní společnost Hansa, pro kterou zelí představovalo důležitý vývozní artikl. Také mořeplavci vozili na lodích sudy s kysaným zelím. Dnes bychom řekli, že sloužilo jako „doplněk stravy“, který jim při dlouhých plavbách zajišťoval pravidelný přísun vitaminů a chránil je tak před obávanými kurdějemi – onemocněním způsobeným nedostatkem vitaminu C.
Hlávkové zelí, které je dnes běžně k dostání v obchodech, bylo vyšlechtěno z brukve zelné a pěstuje se už od dob prvních Římanů. O jeho rozšíření do střední a jižní Evropy se ve středověku zasloužila i severoněmecká obchodní společnost Hansa, pro kterou zelí představovalo důležitý vývozní artikl. Také mořeplavci vozili na lodích sudy s kysaným zelím. Dnes bychom řekli, že sloužilo jako „doplněk stravy“, který jim při dlouhých plavbách zajišťoval pravidelný přísun vitaminů a chránil je tak před obávanými kurdějemi – onemocněním způsobeným nedostatkem vitaminu C.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    zelí 1hlávka bílé
    sýr 4ks kozí
    ořechy 100g pistáciové, vyloupané
    marmeláda brusinková
Pokyny
  1. Nejprve si připravte náplň. Kozí sýry rozřízněte na poloviny a ty pak ještě podélně naplocho rozkrojte.
  2. Pistácie nadrobno nakrájejte nebo rozdrťte pomocí kuchyňského válečku.
  3. Zelí rozeberte na jednotlivé listy. Vložte je do vroucí osolené vody a asi 3 minuty je povařte. Pak je sceďte a rozložte na prkénko.
  4. Vždy na silnější část listu položte 1 kus sýra, doprostřed přidejte lžičku brusinkové marmelády, zakryjte druhou „půlkou“ sýra a hojně posypte pistáciemi. Potom závitek smotejte.
  5. Až takto naplníte všechny listy, naskládejte závitky spojem dolů do zapékací misky pečlivě vymazané olejem.
  6. Povrch pokapejte citronovou šťávou a nádobu přiklopte víkem nebo poklicí.
  7. Rozehřejte troubu na 185 °C a závitky krátce (asi 10 minut) zapečte.

Sklenici od brusinkové marmelády stačí pořádně vyškrábat od zbytků marmelády a můžete ji přinést do zeleného kontejneru na sklo
.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*

Zelné závitky s kozím sýrem

uvod_zavitky

Hlávkové zelí, které je dnes běžně k dostání v obchodech, bylo vyšlechtěno z brukve zelné a pěstuje se už od dob prvních Římanů. O jeho rozšíření do střední a jižní Evropy se ve středověku zasloužila i severoněmecká obchodní společnost Hansa, pro kterou zelí představovalo důležitý vývozní artikl. Také mořeplavci vozili na lodích sudy s kysaným zelím. Dnes bychom řekli, že sloužilo jako „doplněk stravy“, který jim při dlouhých plavbách zajišťoval pravidelný přísun vitaminů a chránil je tak před obávanými kurdějemi – onemocněním způsobeným nedostatkem vitaminu C.

suroviny_zavitkyNejčastěji se v obchodech setkáte s bílým (holandským) zelím, které má asi nejširší využití a dá se dlouhodobě skladovat. Hlávky jsou pevné, křehké, šťavnaté a snadno se strouhají. Právě tato odrůda je také nejvhodnější ke kvašení. Na přípravu závitků nebo salátů se nejlépe hodí rané zelí. To má oproti bílému slabší a zelenější listy, které jsou lehce rozvlněné okolo pevné hlávky.

pulena-zavitkyPistácie dodají křupavost, kozí sýr je zase vláčný a aromatický, zelí tvoří nevtíravé pozadí, na kterém kombinace chutí a konzistencí vynikne. Místo pistácií můžete použít i kešu, které opražíte v oblíbeném koření, nebo vlašské ořechy.

zaver_zavitky1Výsledkem jsou křupavé závitky, ve kterých se prolínají pikantní výrazné chutě a sladkost brusinkové marmelády. Servírujte je třeba na toustu nebo nakrájené na třetinky, jako jednohubky. Výborné jsou jako malé pohoštění k pivu.

Suroviny

  • 1 menší hlávka bílého zelí (8 listů)
  • 4 kozí sýry o velikosti hermelínů
  • 100 g vyloupaných pistáciových oříšků
  • brusinková marmeláda

Postup

  1. Nejprve si připravte náplň. Kozí sýry rozřízněte na poloviny a ty pak ještě podélně naplocho rozkrojte. Pistácie nadrobno nakrájejte nebo rozdrťte pomocí kuchyňského válečku.
  2. Zelí rozeberte na jednotlivé listy. Vložte je do vroucí osolené vody a asi 3 minuty je povařte. Pak je sceďte a rozložte na prkénko.
  3. Vždy na silnější část listu položte 1 kus sýra, doprostřed přidejte lžičku brusinkové marmelády, zakryjte druhou „půlkou“ sýra a hojně posypte pistáciemi. Potom závitek smotejte.
  4. Až takto naplníte všechny listy, naskládejte závitky spojem dolů do zapékací misky pečlivě vymazané olejem. Povrch pokapejte citronovou šťávou a nádobu přiklopte víkem nebo poklicí.
  5. Rozehřejte troubu na 185 °C a závitky krátce (asi 10 minut) zapečte.

Sklenici od brusinkové marmelády stačí pořádně vyškrábat od zbytků marmelády a můžete ji přinést do zeleného kontejneru na sklo.

Autorkou fotografií je blogerka cookingwithsusa.blogspot.cz

Jeden komentář k článku “Zelné závitky s kozím sýrem”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*