Zmrzlina: od velbloudího mléka až po nejoblíbenější dezert

Zmrzlinu konzumovali již staří Peršané, Egypťané a Řekové. V oblibě ji měli také Mongolové a Číňané. Podívejme se, kdo zmrzlinu vyrobil poprvé a jaká byla její cesta až mezi nejoblíbenější pochoutky současné doby. Cesta zmrzliny od starověku až po recept na moderní domácí mangovou zmrzlinu na Jakvkuchyni.cz!

Zmrzlina: od velbloudího mléka až po nejoblíbenější dezert
Článek Zmrzlina: od velbloudího mléka až po nejoblíbenější dezert na Jakvkuchyni.cz o historii zmrzliny a recepty. (Zdroj: freepik.com).

Počátky zmrzliny najdeme na Dálném východě

Za první zmrzlinu můžeme považovat ochucený led nebo sníh. Na této dobrotě si pochutnávali naši předkové již před 5 000 lety v Číně.

Přibližně 500 let před naším letopočtem objevili chuť zmrzliny  také staří Egypťané, kteří dochucovali led a sníh medem, ovocnými šťávami nebo vínem.

Zmrzlinu si oblíbili také Peršané, ale v jejich provedení se jednalo o speciální chlazený pudink z růžové vody a špaget.

Na Blízkém východě vyráběli cukráři sladké zmrzliny z chlazených sirupů a mléka, ochucené byly ovocem a ořechy.

Marco Polo a první zmrzlina v Evropě

Podle historických pramenů přivezl do Evropy zmrzlinu mořeplavec Marco Polo.
Stalo se tak ve 13. století a recept pocházel z Mongolska, kde se tato pochoutka připravovala z velbloudího a kozího mléka.

ZAJÍMAVOST
Ve 13. století se ještě nejednalo o zmrzlinu v pravém slova smyslu, jak ji známe dnes.
Na tu správnou krémovou pochoutku jsme si museli počkat až do 16. století, kdy ji vyrobil římský cukrář Blasius Villafrance. Ten vyrobil první umělecký led a následně ho posypal solí. 

První recepty na moderní zmrzlinu pochází z Anglie

S prvním receptem na moderní zmrzlinu přišla Angličanka Mary Falesové ve své kuchařce z roku 1718.

O 50 let později vydali Francouzi kuchařskou knihu „L’Art de Bien Faire“ plnou neotřelých receptů zaměřených pouze na výrobu zmrzliny a ledové tříště.

DOBRÉ VĚDĚT
Nezapomenutelným historickým milníkem je vznik prvního zmrzlinového přístroje, se kterým přišla na trh na konci 18. století Američanka Nancy Johnson, patentován byl však až o 100 let později. 

V roce 1903 vznikl jedinečný vynález v podobě kornoutu, který nám zmrzlou pochoutku ještě více zdokonalil. 

Kopečková zmrzlina se objevila až ve 20. století 

Na zmrzlině si pochutnávali naši předci již před 5 000 lety, ale na tu kopečkovou jsme si museli počkat až do 20. století.

ZAJÍMAVOST
První pojízdný stánek s mraženou pochoutkou se objevil v Londýně roku 1923. Firma, která tento stroj provozovala, rychle expandovala. Již o čtyři roky později, v roce 1927, prodala zmrzlinu za celkem 440 tisíc liber. 

Jak si připravit domácí zmrzlinu z exotického ovoce prozradí v receptu Jakvkuchyni.cz!

Domácí mangová zmrzlina

Domácí mangová zmrzlina

Vyrobit si vlastní domácí zmrzlinu je velmi snadné a rychlé. V mrazáku díky tomu vždy najdeme chlazenou pochoutku bez přidaných barviv,...

Recept - suroviny a postup

Zmrzlina nám v teplých dnech poskytuje příjemné osvěžení a ochlazení. Pokud si vyrobíme zmrzlinu doma, má to velkou výhodu – přesně víme, jaké ingredience jsme použili a můžeme si regulovat i chuť – někdo má rád sladké, někdo raději kyselé. Nemusíme navíc používat žádné přísady k nastavení chuti či prodloužení trvanlivosti.
Příprava zdravé dobroty za trochu našeho času určitě stojí!

Vyprázdněný plastový kelímek patří do žlutého kontejneru určeného na plast – nemusí být vymytý, stačí jej vytřít použitou papírovou kuchyňskou utěrkou, nebo obsah řádně vyškrábat. Víčko patří do sběrných nádob na kovy. Skleněný obal můžeme umýt a znovu použít. Nebo ho vyhoďme do kontejneru určeného na sklo. Sklo je možné recyklovat téměř do nekonečna a tento přístup naší planetě jen prospěje. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*