Tmavé bobule s nahořklou chutí arónie jsou plné zdraví prospěšných látek. Jaké má černý jeřáb účinky na zdraví? Jak aronie zpracovat a recept na aroniovou šťávu z bobulí na Jakvkuchyni.cz!
Termoplodec černý aneb černý jeřáb používali již naši předci
Arónie (plným názvem lat. “Aronia melanocarpa”, česky “Temnoplodec černý”) je u nás známější jen jako “temnoplodec”, nebo “černý jeřáb”.
Tento opadavý keř z čeledě růžovitých má svůj původ ve vlhkých lesích a bažinách východní části Severní Ameriky. V Americe využívali aronii domorodí Indiáni jako lék při nachlazení.
Aronie se nejprve začala pěstovat na ruské Sibiři, odtud se rozšířila do celého Ruska a postupně i do Evropy. K nám se dostala až okolo roku 1700.
Na černý jeřáb ale nedaly dopustit ani naše babičky a prababičky. Alespoň jeden keř nemohl dříve chybět na žádné zahrádce a byl právem považován za léčivou rostlinu.
ZAJÍMAVOST
Kromě pro nás známé aronie roste v Americe i “Temnoplodec planikolistý” (lat. “Aronia arbutifolia”) s červenými plody a “Temnoplodec třešňovitý (lat. “Aronia prunifolia”).
V současnosti se aronie pěstuje v několika evropských státech, včetně Česka, především pro potravinářské účely.
Jaké má aronie účinky na náš organismus?
Tajemství aronie se skrývá ve velkém množství antioxidantů, především polyfenolů, flavonoidů a antokyanů.
Dále obsahuje vysoké množství vitamínů C a E a minerálních látek (především draslíku, vápníku a hořčíku).
Aronie obsahuje vysoké množství antioxidantů, právě těm můžeme vděčit za příznivé účinky jejích bobulí na lidské tělo. Antioxidanty jsou chemické látky, které v organismu volné radikály vychytávají.
DOBRÉ VĚDĚT
Volné radikály jsou nestabilní částice, které vznikají v těle během metabolických procesů a jsou důležitými účastníky dalších chemických procesů v organismu. Potíže nastávají v okamžiku, kdy se jich tvoří moc – potom by mohly poškozovat buňky.
Tomuto procesu se říká “oxidační stres” a jeho důsledkem se může zvyšovat riziko rozvoje aterosklerózy, šedého zákalu, nemocí ledvin, revmatických chorob, cukrovky, poškozování jaterní tkáně atd.
Rostlinám samotným dodávají polyfenoly specifickou chuť, strukturu, barvu a ochranu před infekcemi a UV zářením.
Účinky arónie v kostce:
- obsažené látky snižují riziko aterosklerózy.
- Podporuje jaterní funkce a trávení tím, že stimulují uvolňování žluče.
- Snižuje krevní tlak, hladinu cholesterolu a upravuje hladinu krevního cukru, především na lačno.
- Má mimořádně pozitivní vliv na funkci imunitního systému.
Kromě antioxidantů obsahuje aronie i rutin, kterým je známá i třeba pohanka. Rutin příznivě ovlivňuje pevnost a pružnost cév, tudíž zařazení aronie do jídelníčku může prospět i lidem trpícím křečovými žilami.
Využití aronie v potravinářství a v kuchyni
Plody aronie jsou tuhé a kvůli obsahu taninů mají svou typicky svíravou chuť, která dala aronii i její anglický název “chokeberry”.
ZAJÍMAVOST
Kvůli specifické trpkosti bobulí aronie ale není její konzumace za syrova příliš oblíbená, což můžeme zmírnit jejich rozmačkáním s medem nebo smetanou.
Potravinářský průmysl aronii využívá pro její sytou tmavou barvu – velmi často se používá k dobarvování ovocných příchutí v jogurtu místo košenilové červeně.
V kombinaci s dalším ovocem se používá k výrobě šťáv, džemů, ovocných protlaků, želé, vín, sirupů, čajů a mnoho dalšího.
ZAPAMATUJTE SI
Jen čerstvé plody aronie si zachovají všechny cenné látky, tepelným zpracováním se část vitamínů a antioxidantů ztrácí. Přesto jich zůstává dost na to, aby byla aronie zdravotně prospěšná i po tepelné úpravě.
S arónií se můžeme setkat také jako se zálivkou ke sladkým dezertům, nebo k masům na divoko, proto pokud ji zavařujeme, je výhodnější ji dávat do menších skleniček.
Jak si připravit domácí kompoty z aronie prozradí Jakvkuchyni.cz v receptech.
Domácí kompot z aronie
Aronie je plná zdraví prospěšných látek, hlavně antioxidantů, které mají pozitivní účinky na zdraví. Jak si připravit kompot z arónie...
Recept - suroviny a postupNebo můžeme vyzkoušet pečený kompot v troubě. Jak na to?
Pečený kompot z aronie
Arónie obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, zejména antioxidantů, vitamínu C, ale i rutin. Připravte si podle receptu Jakvkuchyni.cz...
Recept - suroviny a postupAronie se hodí i do koláčů místo rozinek a brusinek. V tomto případě je ale lepší využít zavařené nebo sušené plody. Ty čerstvé během tak krátké doby, jako je pečení koláče, obvykle nestihnout změknout.
Užitek arónie ale nemusí skončit jen v kuchyni nebo potravinářství. Radost z ní můžeme mít po celý rok i na zahradě.
Na jaře udělá parádu bílými až světle růžovými kvítky v chocholičnatém květenství, přes léto potěší svými plody nejen nás, ale i ptáky, a na podzim je oblíbená pro své pestře zbarvené listy.
Často se proto arónie využívá v živých plotech a pro účely zahradní výsadby bylo vypěstováno i velké množství kultivarů.
Autoři: tým nutričních terapeutek Nutrifit