Seriál Těstoviny: těstovinové saláty

Těstovinové saláty se těší velké oblibě, a to zejména v letních měsících. Mohou být připravené v teplé i studené variantě, můžeme si je dát jako lehký hlavní chod k obědu či večeři, jako přílohu ke grilování, jako předkrm nebo i jako menší porci na svačinu. Těstoviny jsou také ideálním jídlem na cesty, pokud chceme kvalitní a vyvážené jídlo. Na Jakvkuchyni.cz se bude tento díl seriálu Těstoviny věnovat salátům z těstovin a chybět nebude vynikající těstovinový salát s lososem a se špenátem.

Seriál Těstoviny: těstovinové saláty
Článek Seriál Těstoviny: těstovinové saláty na Jakvkuchyni.cz o tipech, jak připravit saláty na cesty. (Zdroj: shutterstock.com).

Těstovinové saláty jsou oblíbené pro nenáročnou přípravu a univerzálnost – každý si může salát připravit dle svých chutí, fantazii se meze nekladou.
Kromě různých druhů těstovin, které tvoří základ, jsou dalšími vhodnými ingrediencemi těstovinových salátů různé druhy zeleniny, maso, sýry aj., příp. dresink.
Mezi nejrozšířenější chuťové kombinace patří různé varianty s kuřecím masem, nebo s tuňákem. 

TIP
Více o těstovinách, jejích druzích, složení, možnostech přípravy a recepty přináší
Jakvkuchyni.cz v seriálu Těstoviny.

3 tipy pro přípravu chutných těstovinových salátů

Je ale třeba dodržet pár základních pravidel, aby byl salát nejen chutný, ale aby lákal k ochutnání i vzhledem, protože jak se říká, jí se i očima.

1) TIP: vhodný výběr kvalitních těstovin
Základem salátů jsou kvalitní těstoviny. Nejčastěji se používají pšeničné semolinové těstoviny, ale pokud chceme zdravější variantu, můžeme použít těstoviny celozrnné, grahamové aj. 

2) TIP: správně uvařené těstoviny
Těstoviny vkládáme do vroucí vody a držíme se přibližně poměru 100 g syrových těstovin na litr vroucí vody. Důležité je také vodu osolit, aby těstoviny získaly chuť již při vaření – na litr vody dáme lžičku soli.

ZAJÍMAVOST
Ze všeho nejdůležitější je uvařit těstoviny správné konzistence. Proto se řiďme
informacemi na obalech – těstoviny by měly být uvařené “al dente”, tedy na skus. Pokud by byly uvařené jako příloha, ve výsledku by nasákly dresinkem, změkly by a rozpadaly se. 

3) TIP: vyvážený poměr ingrediencí
Neméně důležitý je i výběr dalších ingrediencí, které do salátu dáme. Zde musíme myslet jak na kvalitu, tak i kvantitu.

DOBRÉ VĚDĚT
Pokud bychom do salátu dali příliš malé množství masa, zeleniny a dalších ingrediencí, nebyl by zdaleka tak chutný a ve finále bychom hledali mezi těstovinami kousky jiných ingrediencí. Poměr těstovin a dalších přidaných surovin by měl být přibližně půl na půl.

Výhody těstovinových salátů

Těstoviny v kombinaci s jinými ingrediencemi nabízí obrovské množství chuťových kombinací – můžeme je připravovat na sladko i na slano. 

Příprava těstovinových salátů umožňuje využití surovin, které máme doma – díky tomu můžeme předcházet zbytečnému plýtvání a vyhazování potravin.

DOBRÉ VĚDĚT
V těstovinových salátech tak můžeme použít např. zbylé jídlo z předchozího dne jako je pečené či grilované maso, zeleninu, otevřené balení sýrů aj. Zajímavé recepty, jak využívat zbytky z kuchyní přináší
seriál Vaříme beze zbytku ve spolupráci s nejlepšími českými šéfkuchaři.  

Současně je jen a jen na nás, zda budeme chtít studený či teplý těstovinový salát. Právě proto jsou těstoviny ideálním jídlem na cesty.

Celkovou chuť těstovinového salátu můžeme zvýraznit přidáním sýrů, oliv, semínek, ořechů, naložené zeleniny, pikantních potravin, zkrátka tím, co má kdo rád.

Dresingy do (těstovinových) salátů

Chuť salátu můžeme ještě ovlivnit přidáním dresingu. Osvědčené kombinace jsou například dresing ze zakysané smetany, jogurtu, majonézy či vinaigrette, kdy je základem vždy olej a kyselá složka (citronová šťáva nebo vinný ocet) v poměru 3:1.

TIP
I u dresingů by mělo být množství zálivky v těstovinových salátech tak akorát – je třeba myslet na to, že těstoviny určitou část zálivky nasáknout do sebe. Na 500 g syrových těstovin by mělo být připraveno přibližně 250 ml zálivky. 

5 tipů na domácí dresingy od Jakvkuchyni.cz:

Těstovinový salát s lososem a špenátem

Těstovinový salát s lososem a špenátem

Losos, špenát a těstoviny jsou perfektní chuťová kombinace. Tento těstovinový salát chutná malým i velkým strávníkům. Jak si ho...

Recept - suroviny a postup

Těstoviny jsou zásadní složkou italské kuchyně, oblíbené jsou ale po celém světě a to jak pro množství chuťových kombinací a možností kulinářských úprav, tak pro jejich rychlou a nenáročnou přípravu.
Dnes je také mnoho druhů těstovin, které vyhovují specifickým požadavkům strávníků (bezlepkové těstoviny, proteinové těstoviny apod.).
Pro jejich stravitelnost jsou navíc vhodné pro děti i při různých dietách. Těstoviny jsou prostě skvělým základem pro chutná, pestrá a vyvážená jídla.

Plastové obaly od těstovin třídíme prázdné a neznečištěné do sběrných nádob na tříděné plasty. Tříděním plastů šetříme primární suroviny, pro výrobu plastů spotřebováváme značené množství ropy, a přírodu. Snižujeme navíc naši uhlíkovou stopu.

Autoři: tým nutričních terapeutek Nutrifit

Tento článek je součástí seriálu článků nazvaného "Těstoviny". Přečtěte si také další díly tohoto oblíbeného seriálu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*