Proč by se okurky měly pravidelně objevovat v našich jídelníčcích? Jak poznáme zralou a čerstvou okurku? A co vše můžeme z okurek v kuchyni připravit? To a recept na okurkový salát prozradí Jakvkuchyni.cz v článku.
Okurky k nám údajně doputovaly až z daleké Číny. Patří mezi rostliny z čeledi tykvovitých a daří se jim v teplém a vlhkém prostředí.
Jaké jsou druhy okurek?
Okurky dělíme na polní a skleníkové. Podstatnou roli ale hraje jejich způsob využití.
-
Celoročně jsou dostupné okurky skleníkové, tzv. hadovky, které jsou šlechtěny tak, aby měly tenkou slupku a ve středu málo semen. Obvykle jsou rovné, balené v plastové fólii, aby nevysychaly, toto lze příp. nahradit voskováním.
-
Tzv. okurky polní se pěstují na poli, a jsou proto spíše sezónní záležitostí.
-
Specifickým druhem okurek jsou tzv. kvašáky, které se hodí ke kuchyňské úpravě fermentací. Více v článku Kvašáky doma nesmí chybět! Jak si je jednoduše vyrobit?
DOBRÉ VĚDĚT
Co je specifický proces úpravy potravin, který lidstvo zná tisíce let. Má pozitivní účinky na zdraví a právě okurky se pro kvašení hodí. Více v článku Fermentace aneb když bakterie pracují pro nás!
- “Okurky nakládačky” dělíme podle velikosti a ostnů, které mají na povrchu a to na hruboostné a jemnoostné.
Proč do jídelníčku zařadit okurky?
Proč bychom měli okurky zařadit do jídelníčku? Důvodů je hned celá řada:
- Obsahují velké množství vody a tím pádem hydratují tělo.
- Podporují zažívání a pomáhají při hubnutí.
- Detoxikují organismus.
- Obsahují prospěšné vitamíny A a B, které zlepšují zrak, metabolismus, nervovou soustavu a stav pokožky.
- V okurkách je také vitamín C, který se stará o zdraví cév a dostatečnou pevnost kostí a zubů.
- Najdeme v nich také důležité minerály – vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo.
- Antioxidanty v okurkách podporují pružnost pleti.
- Šťáva z okurek prospívá dásním.
Jak na nákup okurek?
Na první pohled se dobrá a zralá okurka pyšní pevnou a tuhou strukturou. Na povrchu je také hladká.
Na barvu okurky má vliv její druh: odstíny se pohybují od světle zelené až po úplně tmavou zelenou.
Světlé žíhání a skvrny obvykle značí určitou odrůdu, nebo se vyskytuje na místech, kde se okurka dotýkala půdy.
Pokud okurku v obchodě najdeme v orosené fólii, mějme se na pozoru. Ve vlhkém prostředí se totiž okurky rychle kazí.
Uskladnění okurek
Jak skladovat čerstvé a zralé okurky, aby se nám nekazily?
Okurky mají rády pokojovou teplotu a tmavé místo – ideální je spíž, nebo sklep. Pokud tyto možnosti nemáme, postačí k uskladnění stín poblíž okna.
A co v případě, když okurku načneme, ale nesníme? Pak ji dáme do lednice. Nejlepší je využít k tomu přihrádku pro zeleninu a ovoce. Načatou okurku bychom měli sníst co nejdříve – pokud začne měknout, příliš si na ní už nepochutnáme.
Tipy na zpracování okurek od Jakvkuchyni.cz
Okurky v kuchyni nachází obrovské využití. Z okurek můžeme připravit tato jídla:
- okurkovou salsu;
- tzatziki;
- domácí limonádu;
- maďarskou studenou polévku;
- znojemský guláš či třeba odlehčenou znojemskou omáčkou, ale jsou i součástí jídel například ve španělském ptáčkovi.
- součást bramborových salátů a zeleninových salátů: řecký salát; zázvorový salát atd.
Okurky můžeme jíst syrové, nakládat, smažit, vařit nebo dusit. Syrové okurky se hodí do osvěžujících salátů společně s další zeleninou.
Okurkový salát - klasika, která neomrzí
Jak si nachystat dobrý okurkový salát, který se hodí jako zdravé osvěžení k hlavním jídlům? Jak na tuhle okurkovou klasiku prozradí...
Recept - suroviny a postup